Észak-Korea mára komoly atomfegyver-arzenállal büszkélkedhet

Észak-Koreának több mint ezer, különböző csapásmérő-képességű rakétája lehet, és akadhatnak köztük olyan nagy hatótávolságúak, amelyek képesek lehetnek csapást mérni az Egyesült Államokra egy napon – írja elemzésében a BBC.

A kommunista ország sokat fejlesztett rakétatechnikáján az utóbbi évtizedekben. Míg az 1960-70-es években jószerivel csak taktikai tüzérségi rakétái voltak, az 1980-90-es esztendőkre rövid, majd közép hatótávolságú rakéták gyártására is képes lett, nemrégiben pedig világgá kürtölte, hogy interkontinentális (5500 kilométernél távolabbi célokat is elérő) rakétákat fejleszt, amelyek képesek lesznek csapást mérni a Nyugatra.

Észak-Korea rövid – 1000 kilométer alatti – hatótávolságú rakétáinak programját Scud típusúakkal kezdte, amelyeket még a Szovjetunió fejlesztett ki a hidegháború idején. Észak-Korea első Scudjait még importálta, állítólag Egyiptomból szerezte be 1976-ban. 1984-re megépítette saját gyártmányait, az úgynevezett Huaszong rakétákat.

Ezekből feltehetően többfélével – 300 és 500 kilométeres hatótávolságú Huaszong-5 és Huaszong-6 típusúakkal – rendelkezik a kommunista diktatúra, és bevetheti őket Dél-Korea ellen, amellyel az 1950-es években dúló koreai háború óta sem kötött békét, csupán tűzszünet van érvényben a két Korea között. Ezek a Huaszong rakéták a hagyományos mellett biológiai, vegyi és nukleáris robbanótöltetet juttathatnak célba. Huaszong-6-osokat Észak-Korea már exportált is, Irán volt rájuk vevő.

A kommunista ország közép hatótávolságú – 1000 és 3000 kilométer közötti – rakétáinak fejlesztésében az 1980-as évekre ért el eredményt. Megszületett a Nodong nevű, ezer kilométeres hatótávolságú rakéta, amely Scud-jellegű, ám másfélszer nagyobb és erősebb a hajtóműve. Nyugati szakértők szerint a rakéta megbízhatóan teljesített tesztelésén, és nemcsak Dél-Korea egészét fenyegetheti, hanem Japán nagy részét is elérheti. Továbbfejlesztett változatai 1600 kilométeres hatótávolságúak, és csapást mérhetnek az Egyesült Államok Okinaván lévő katonai támaszpontjára.

A következő lépés a Musadam rakéta volt, amelyekből 2016-ban próbáltak ki többet is. Hatótávolságuk megbecsülésében nagy a szórás. Az izraeli hírszerzés szerint 2500 kilométer, az Egyesült Államok Rakétaelhárító Hivatala 3200 kilométerre teszi, más források szerint viszont fellövési helyétől 4000 kilométerre lévő célpontra is csapást mérhet, azaz a Guamon lévő amerikai támaszpontokat is fenyegetheti. Hasznos terhét – a robbanófej tömegét – a szakértők 1-1,25 tonna közöttire becsülik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Észak-Korea rakétaprogramjának legfrissebb fejlesztettje a Pukgukszong nevű, közép és hosszú hatótávolságú rakétacsalád. 2016-ban tengeralattjáróról, az idén pedig szárazföldről indított egyet-egyet a kommunista ország. Hatótávolságáról még nincsenek adatok. Észak-Korea közlése szerint ez a rakéta szilárd hajtóanyagú, ami révén gyorsabban telepíthető és indítható.

A kommunista országnak vannak több fokozatú rakétái is. Az első a Taepodong-1 volt, 1998-ban tesztelték űrrakétaként. Ezt követte a Taepodong-2 – amely szintén két vagy három fokozatú, de – amerikai szakértők szerint – jóval fejlettebb.

A legújabb Taepodong hatótávolságát legalább 5 ezer és maximum 15 ezer kilométerre becsülik különböző szakértői csoportok. 2016 februárjában egy Taepodong-2, mint hordozórakéta sikeresen feljuttatott az űrbe egy műholdat. Ha sikerül a típusból kihozni a maximumot, akkor Ausztráliáig és eljuttathat robbanófejet, és persze az Egyesült Államok egyes, kontinentális részeit is fenyegeti sok más – a hatótávolságon belül fekvő – ország mellett.

Ami az interkontinentális ballisztikus rakétát illeti, egyelőre csak vélhető, hogy fejleszt ilyet Észak-Korea. Nyugati szakértők Huaszong-13-nak nevezték el, de KN-08-ként is említik a gyanított példányt. A fejlesztés egyik első jele lehetett az, hogy tavaly szeptemberben Észak-Korea új rakétahajtóművet próbált ki, amely interkontinentális ballisztikus rakétát hajthat.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma úgy véli, hogy Észak-Koreának legalább hat KN-8-asa van, amelyekkel elérheti Észak-Amerikai nagy részét. Mindeközben a kommunista ország – feltételezések szerint – kifejlesztett már egy KN-14-es nevű rakétát is, ám sem a KN-8-at, sem a KN-14-et nem tesztelte nyilvánosan. Ugyanakkor idén januárban bizonyos jelek kipróbálásukra utaltak, méghozzá nem sokkal azt követően, hogy Kim Dzsong Un, az ország diktátora elharsogta a világnak: országa az utolsó “simításokat” végzi interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén.

Mivel korábban már tudatta Észak-Korea, hogy vannak nukleáris robbanótöltetei, közel állhat ahhoz, hogy nagy hatótávolságú atomfegyvere legyen – így a BBC hozzátéve, hogy bizonyítékok híján szakértők kétkednek ebben.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/BBC

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »