A kínaiaktól félti a Spratly-szigeteket Duterte

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő közölte hétfőn: a geopolitikai egyensúly fenntartását szolgálja az, hogy elrendelte a Dél-kínai-tengeren Manila által ellenőrzött térség katonai védelmének megerősítését.

Duterte egyben biztosította Kínát arról, hogy támadófegyvereket nem telepítenek a szóban forgó szigetekre. Országa békében és barátságban akar élni Kínával, de nyomatékosítania kell, hogy milyen területet birtokol a Spratly-szigeteken, mert „mindenki fosztogatja” az ottani szigeteket és sziklazátonyokat – mondta Duterte.

A szókimondó stílusáról ismert elnök csütörtökön kiverte a biztosítékot – Pekingben is – azzal a kijelentésével, hogy parancsba adta a hadseregnek: vegye birtokába azokat a lakatlan szigetecskéket és zátonyokat a Spratly-szigeteken, amelyeket Manila magáénak tart. A Fülöp-szigeteki katonai illetékesek később közölték, hogy nem új területek birtokba vételéről van szó, hanem a térségben már kiépített létesítmények fejlesztéséről.

„A kínai kormánynak szeretném üzenni… Megparancsoltam azoknak a szigeteknek az elfoglalását, amelyek egészen a partjainkhoz közel fekszenek, mert a geopolitikai viták élénkülése tapasztalható, és végül egy erőszakos, kis intenzitású háború pattanhat ki itt” – figyelmeztetett sajtótájékoztatóján Duterte. Leszögezte, hogy országa nem folyamodik katonai csapaterősítéshez, az Egyesült Államok viszont igen.

Kína saját területének tekinti a Dél-kínai-tenger nagy részét, amelyen keresztül évente több ezer milliárdos áruforgalmat bonyolítanak le jórészt tengeri úton,  azonban több térségbeli országnak, így Bruneinek, Malajziának, a Fülöp-szigeteknek, Tajvannak és Vietnamnak is vannak ott területi követelései.

A Spratly-szigetek vitatott területei - Kép forrása: Quora

A Spratly-szigetek vitatott területei – Kép forrása: Quora

A fenti ábrán piros szaggatott vonal jelzi Kína területi követeléseit, a szürke pontok pedig az egyes vitatott szigeteket. Jól látható, hogy a szigetek valójában igen távol helyezkednek el Kína szárazföldi területétől.

Amióta Duterte tavaly júniusban hatalomra került, fejtetőre állította a manilai külpolitikát, gesztusokat tett Kínának, és keményen bírálta országa hagyományos szövetségesét, az Egyesült Államokat. A Dél-kínai-tengeren kialakult feszültség miatt is Washingtont tette felelőssé, mondván, nem állta útját annak, hogy Kína mesterséges szigeteket építsen és fegyverkezzen a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó térségben.

Kína ugyanakkor tagadja, hogy mesterségesen bővítené a szigetek területét és azt a feltételezést is, hogy militarizálná a Dél-kínai Tengert. Állításuk szerint minden építési munka polgári célokat szolgál.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »