A szíriai hadsereget figyelmeztették egy amerikai katonai büntetőakció veszélyére

Felelőtlen és ostoba lépésnek nevezte a szíriai elnöki hivatal pénteken a hajnalban egy Homsz tartománybeli támaszpont ellen végrehajtott amerikai légitámadást.

„Mindez, amibe Amerika belekezdett, nem más, mint ostoba és felelőtlen cselekedet, amely csak Washington rövidtávú gondolkodását, valamint politikai és katonai téren tanúsított vakságát bizonyítja” – áll az elnöki hivatal közleményében.

Előzmények:
A Földközi-tengeren állomásozó két amerikai hadihajóról péntekre virradóra 59 manőverező robotrepülőgéppel mértek csapást a közép-szíriai Sajrát légitámaszpont ellen, megtorlásul a 86 emberéletet követelő keddi Hán Sejkún-i feltételezett vegyifegyver-támadás miatt, amelyért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimét teszik felelőssé.

Damaszkusz határozottan tagadta, hogy ő állna a világszerte felháborodást kiváltó, feltételezett vegyifegyver-támadás mögött.

A szíriai elnöki hivatal szerint az amerikai csapások csak megerősítik Szíria eltökéltségét, hogy lecsapjon a terrorista ügynökökre (Damaszkusz terroristának nevezi a lázadókat), és egyre gyorsabb ütemben folytassa az eltiprásukat mindenütt, ahol csak szíriai területen tartózkodnak. Egy nevének elhallgatását kérő szíriai külügyminisztériumi vezető szerint „mindaz, ami Hán Sejkúnban történt, szándékos cselekedet volt, hogy indokolni tudják a hadsereg elleni amerikai csapásokat”.

Figyelmeztették őket a légicsapásról

A szíriai hadsereget több órával a Sarját légitámaszpont elleni amerikai csapások előtt figyelmeztették egy amerikai katonai büntetőakció veszélyére – közölte egy szíriai katonai vezető pénteken. „Több katonai létesítményünkben, így a Sarját bázison is elővigyázatossági intézkedéseket hoztunk. Több repülőgépünket áthelyeztük” – mondta a vezető, hozzátéve, hogy az értesülést „néhány órával” a légicsapások előtt kapták. A katonai vezető azt nem közölte, hogy ki figyelmeztette a szíriai kormányt, sem azt, hogy hová irányították át a gépeket.

Amerikai tisztségviselők közölték, hogy tájékoztatták az orosz hadsereget, hogy elkerüljék az orosz veszteségeket, ezt a Kreml is megerősítette.

A szíriai katonai vezető szerint a légicsapások kilenc repülőgépet tettek harcképtelenné, közülük több teljesen tönkrement. Az al-Madzsadin libanoni televízió a katonai forrással egybehangzóan jelentette pénteken, hogy a szíriai hadsereg még a Homsz tartománybeli légi támaszpont elleni amerikai rakétatámadás előtt biztonságba helyezte az ott állomásozó harci gépeinek többségét.

A világ vezetői támogatásukról biztosították az amerikai kormányt

Angela Merkel német kancellár szerint elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni.

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a „korlátozott és célzott” amerikai légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök visel felelősséget.

Német kormányzati adatok szerint Washington előre értesítette Berlint a készülő támadásról. James Mattis amerikai védelmi miniszter péntek hajnalban személyesen tájékoztatta német kollegáját, Ursula von Leyent a tervezett akcióról. Ezután a védelmi miniszter és Christoph Heusgen, a kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója értesítette Angela Merkelt a küszöbönálló légicsapásról.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken kiadott közleménye szerint kimért és arányos volt az Egyesült Államok légitámadása, melyet a szíriai légierő korábbi vegyifegyver-támadásáért, megtorlásul hajtottak végre.

A spanyol kormány egyebek között a vegyi fegyverek használatát tiltó nemzetközi jogra hivatkozva úgy foglalt állást, hogy a keddi vegyifegyver-támadással a damaszkuszi rezsim háborús bűnt követett el. A nyilatkozat szerint az amerikai hadművelet célja az volt, hogy csökkentse a kormányhadsereg képességeit a polgári lakossággal szembeni hasonló támadásokra.

Forrás: MTI/AFP/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »