Éles hatalmi harcok folynak a Fehér Házban

Amerikai sajtóhírek szerint Donald Trump elnök azt fontolgatja, hogy meneszti Reince Priebus kabinetfőnököt és Steve Bannon stratégiai főtanácsadót, utóbbi épp vejével, Jared Kushnerrel áll komoly ellentétben.

Legutóbb a The Hill című lap adott hírt arról, hogy bizonytalan Priebus és Bannon jövője a Fehér Házban. Korábban több más sajtóorgánum is hasonló várakozásokról írt. Az elnöki hivatal meg nem nevezett tanácsadóira hivatkozó friss tudósítás szerint hatalmi harcok folynak a Fehér Ház munkatársai között, s bár Trump nagyobb átalakításokat tervez, egyelőre nem tudni, ezekre mikor kerül sor.

Steve Bannont, a Breitbart News című jobboldali portál korábbi főszerkesztőjét úgy tartották számon, hogy nagy befolyása van az elnök döntéseire, ám a héten Trump elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsban betöltött tisztségéből.

  • Lemondott korábbi pártfogoltjáról Donald Trump
Amikor Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadó lemondatása után a felkért új főtanácsadó feltételként szabta Bannon elmozdítását, Donald Trump inkább Steve Bannon mellett döntött.

Ám amikor Herbert McMaster, a második jelölt a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztjára, szintén Bannon elmozdítását szabta feltételként, Donald Trump – az amerikai sajtóban megjelenő hírek szerint – már beadta a derekát.

Részletek

A The Hill utalt arra, hogy Bannonnak komoly nézetkülönbségei vannak Trump másik tanácsadójával, Jared Kushnerral, aki egyúttal az elnök veje. Az amerikai sajtóban – például a Politico című lapban vagy a The New York Timesban – megjelent tudósítások szerint az utóbbi hetekben a hatalmi harc Kushner javára látszik eldőlni.

A The New York Times csütörtökön hosszas elemzést is szentelt a témának: arról írt, hogy kibékíthetetlen, felfogásbeli ellentét van Bannon és Kushner között, s a héten Steve Bannon „demokratának” titulálta a republikánus elnök vejét. Nem egyszerűen személyes ellentétről van szó – szögezte le a Times -, hanem két világképről, s Jared Kushner szerint Bannon megosztó politikai kezdeményezései, például a beutazási tilalomról vagy a korábbi elnök, Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseinek visszaszorításáról, kifejezetten ártanak Trump megítélésének.

A The New York Times elemzése szerint hasonlóképpen éles a különbség a követendő külpolitikában is. Steve Bannon tanácsai szerint az amerikai kormányzatnak tartózkodnia kellene a külföldi szerepvállalástól, és például Szíriában sem kellene beavatkoznia a polgárháborúba, Kushner viszont az intervenció híve a közel-keleti térségben.

A The New York Times szerint Reince Priebusban Trump bizalma az egészségbiztosítási törvénytervezet megbukásakor ingott meg, az elnök ugyanis nagyrészt a kabinetfőnököt okolta a kudarcért. Az elnöknek az Obamacare leváltása volt az egyik legfőbb kampányígérete, jobb és olcsóbb rendszert vizionált, de a megvalósítás már nem a tervek szerint alakult.

A múlt héten Katie Walsh helyettes kabinetfőnök már távozott a posztjáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »