Eddig óvatos ismerkedéssel telt a kínai és az amerikai elnök találkozója

Bár az előző esti díszvacsorán az első hírek szerint csupán ismerkedett egymással Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök, péntek reggelre kiderült: a floridai Trump-villában, Mar-a-Lagóban tartott első találkozón Hszi meghívta Kínába amerikai kollégáját, aki a meghívást el is fogadta.

Az első találkozó szívélyes légkörben zajlott, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a kínai külügyminisztérium honlapján szereplő információt idézte, miszerint Hszi kifejtette: a kétoldalú kereskedelmi és beruházási politika „egészséges fejlesztésére” van szükség. A kínai elnök azt hangsúlyozta: „ezernyi ok van arra, hogy a kínai-amerikai viszony jó legyen, és egyetlen oka sincs annak, hogy ez a kapcsolat megromoljék”.

A tárgyalásokon – amelyek első estéjét beárnyékolta a Szíria ellen végrehajtott amerikai légicsapások bejelentése -, jelen volt Rex Tillerson külügyminiszter, James Mattis védelmi miniszter, Steve Mnuchin, a pénzügyi tárca és Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca irányítója. A pénteki tárgyalásokon az előzetes információk szerint a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági tárgyalások mellett elsősorban Észak-Korea, az észak-koreai fegyverkezési program van napirenden.

Donald Trump korábban „rémesnek” nevezte az óriási amerikai kereskedelmi deficitet, Észak-Koreát illetően pedig múlt vasárnap egy brit lapnak azt nyilatkozta, hogy amennyiben Pekingnek nem sikerül nagyobb nyomást gyakorolnia Phenjanra, Washington egyedül lép. Trump ugyanakkor csütörtökön az elnöki különgépen vele utazó újságíróknak megjegyezte: szerinte Kína a korábbiaknál erőteljesebben lép majd fel az észak-koreai fegyverkezési tervek és provokációk ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Csütörtökön a Fehér Ház megpróbálta visszafogni a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást illető túlzott elvárásokat. Sean Spicer szóvivő azt hangsúlyozta: a csúcstalálkozó elsősorban arra szolgál, hogy a két elnök megismerkedjék egymással.

Elemzők közben rámutatnak, hogy a Fehér Háznak egyelőre nem rajzolódott ki koherens Kína-politikája, és Trump munkatársai között is vita van a követendő Kína-politikáról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »