Merkel Írországot támogatja a Brexit-vitában

Írország számára alapvető biztonságpolitikai kérdés a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit), ezért az EU-ban maradó tagországoknak segíteniük kell Dublint érdekei képviseletében – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben Enda Kenny ír kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

A kancellár sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Írországnak nemcsak az ír és a brit gazdaság szoros egybefonódása miatt rendkívül fontos a Brexit, hanem azért is, mert az észak-írországi békefolyamat révén a britek távozása alapvető biztonságpolitikai ügyeket, „a béke vagy háború kérdését” is érinti. Ezért Írország uniós partnereinek a legnagyobb körültekintéssel kell eljárniuk, és a mennyire csak lehet, segíteniük kell Dublint.

Angela Merkel kormánya álláspontját megerősítve elmondta, hogy a huszonheteknek – az EU-ban maradó tagállamoknak – együttműködő, konstruktív szellemben kell folytatniuk Londonnal a Brexitről szóló tárgyalásokat, és érdekeik határozott képviselete mellett törekedniük kell arra, hogy „jó partnerek maradjanak” az EU-ból távozó országgal. Hozzátette, hogy a folyamatot két szakaszra kell bontani, először a kilépés feltételeiről kell megállapodni, majd az új EU-brit viszonyrendszert kell kialakítani.

Enda Kenny aláhúzta: „akárhogy is alakulnak a Brexit-tárgyalások, semmi sem áshatja alá a békét és a stabilitást”, amely továbbra is igen törékeny, és mindent meg kell tenni azért, hogy Nagy-Britannia távozása ne eredményezze a „kemény határok” visszatérését, vagyis a teljes körű határellenőrzést Írország és a brit fennhatóság alá tartozó Észak-Írország között.

A britek távozása után Írország lesz az egyetlen uniós tagállam, amely a szárazföldön határos az Egyesült Királysággal. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de az Egyesült Királysághoz tartozik.

Írország és az Egyesült Királyság  ugyan nem része a schengeni övezetnek, az EU belső határellenőrzés nélküli zónájának, de egy kétoldalú utasforgalmi megállapodás révén a két ország között megszűnt a határellenőrzés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »