Az EKB még nem módosít laza monetáris politikáján

Három heti mélypontra gyengült az euró a dollárhoz képest csütörtökön, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke (EKB) kijelentette, hogy nem tartja szükségesnek a jelenlegi, a rekordalacsony kamatokon és az eszközvásárlási programon nyugvó monetáris politikai irányvonal megváltoztatását.

Márciusban, az EKB kormányzótanácsának ülése után az euró árfolyama november óta nem látott szintre erősödött, átlépve az 1,09 dolláros szintet, miután a befektetők a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat úgy értelmezték, hogy 2018 elején lehetőség nyílik kamatemelésre. Mario Draghi akkori nyilatkozatából ugyanis azt szűrték le, hogy az EKB már kevésbé tartja szükségesnek a gazdaság megtámasztását a rendkívül laza monetáris politikával. Az EKB döntéshozói ezt követően többször jelezték, hogy a piacok túl messzire mentek el a kamatemelés beárazásában.

Egy frankfurti konferencián csütörtökön tartott felszólalásában Mario Draghi leszögezte, hogy az EKB monetáris politikája megfelel a helyzetnek, a kamatok a jelenlegi vagy annál is alacsonyabb szinten maradnak huzamos, az eszközvásárlási program határidejét jóval meghaladó időtartamra. Bár az euróövezet gazdaságát fenyegető kockázatok csökkentek, továbbra is szükség van a növekedést ösztönző jegybanki erőfeszítésekre, mert a fellendülés nagyban függ ezektől az intézkedésektől, tehát „korai lenne még győzelmet hirdetni” – hangoztatta.

A közelmúltbeli kedvező gazdasági adatok is táplálták azt a spekulációt, miszerint az EKB az eddig tervezettnél korábban kezdheti el visszavonni a gazdaságélénkítést célzó lépéseit. A felmérések azt mutatják, hogy negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal növekedhetett az euróövezet gazdasága január-márciusban, miközben az éves infláció a zéró közeli szintről 1,5 százalékra gyorsult, a munkanélküliségi ráta pedig 9,5 százalékra esett.

„Mielőtt elkezdenénk változtatni monetáris politikánkon – a kamatokon, az eszközvásárlási programon és az irányadó kamatok alakulására vonatkozó előretekintő iránymutatáson – elegendő bizalmat kell teremtenünk az iránt, hogy az infláció középtávú célszámunkkal azonos irányba halad, és ott marad kevesebb monetáris támogatással is „- jelentette ki Draghi.

Draghi előadása után az euró árfolyama enyhe emelkedésről csökkenésre váltott, és napi minimumán három heti mélységbe, 1,0629 dollárra esett.

Esther Reichelt, a Commerzbank devizapiaci elemzője szerint az EKB elnöke nagyon egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem áll szándékában változtatni a kamatok alakulására vonatkozó előretekintő iránymutatáson, a monetáris politikának továbbra is nagyon hosszú ideig lazának kell maradnia, és a pozitívabb kilátás ettől a laza politikától függ.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »