További részletek a szentpétervári robbantásról

A szentpétervári metróban hétfőn történt robbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el. A hatóságok a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet gyanúsítják a merénylet elkövetésével, emellett az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) körözést adott ki az ugyancsak 22 esztendős, kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov ellen – közölte kedden a Fontanka orosz hírportál.

„Az egyik verzió szerint a robbanószerkezetet a szentpétervári metróban egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. Előzetes információk szerint egy 23 éves, Közép-Ázsiából származó férfi volt” – tette hozzá az illetékes. A forrás szerint a férfi kapcsolatban állt Oroszországban betiltott szélsőséges iszlamista csoportokkal. A terrorista feltételezhetően a hátizsákjában vitte be a robbanószerkezetet a metróba.

Mint az illetékes kifejtette, a helyszínen talált maradványok azt a verziót támasztják alá, hogy a robbantást öngyilkos merénylő követte el, de végleges megállapításokat csak DNS-szakértői vizsgálatot követően lehet tenni.

A TASZSZ orosz hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól. „A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában” – mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak. A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A nyilatkozó szerint további vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

A Fontanka szentpétervári hírportál hétfő éjjeli értesülése szerint 14-re nőtt a Szentpéterváron elkövetett metrórobbantás halálos áldozatainak száma. Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) által terrorcselekménynek nyilvánított támadásnak hivatalos források késő esti közlése szerint 11 halálos áldozata és csaknem félszáz sebesültje volt.

Orosz hírforrások eddig még nem számoltak be arról, hogy a feltételezett terrortámadás elkövetését bármely szervezet magára vállalta volna.

A külföldi vezetők részvétüket fejezték ki Putyinnak

Angela Merkel német kancellár megdöbbenésének adott hangot és részvétét fejezte ki a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metrón hétfőn történt robbantás miatt.

„Minden jel arra utal, hogy egy gyáva merénylet történt” – fogalmazott Merkel az orosz elnöknek küldött táviratában. „Amennyiben ez beigazolódik, akkor olyan barbár cselekményről van szó, amelyet a legélesebben elítélek, s amelynek szervezőit fel kell kutatni és felelősségre kell vonni” – tette hozzá a kancellár.

Merkel egyben részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak, a sebesülteknek pedig mielőbbi jobbulást kívánt.

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek, és hangsúlyozta, semmi sem igazolhatja az ilyen barbár tetteket. „Sajnos nem először szenvednek el hasonló tragédiát ennek a gyönyörű városnak a lakosai” – fogalmazott.

Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte, hogy az EU „a lehető leghatározottabban elítéli az erőszak minden formáját”, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki az események miatt. A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írva, hogy lesújtották a történtek, és részvétéről biztosította Oroszországot.

Moszkva és Washington kapcsolatba lépett egymással

Diplomáciai csatornákon keresztül Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatba lépett egymással a szentpétervári metróban elkövetett robbantással kapcsolatban – közölte hétfő éjjel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni jelentése szerint Sean Spicer szóvivő a Fehér Ház nevében kifejezte az Egyesült Államok készségét, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Oroszországnak az ügy felderítésében.

Peszkov arról is beszámolt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az este folyamán a robbantás ügyében folytatott nyomozásról fogadta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a belügyi tárca, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium és az orosz nemzeti gárda képviselőinek jelentését.

Putyin elnök hétfő éjjel virágot helyezett el a szentpétervári Tyehnologicseszkij Insztyitut metróállomás bejáratánál, ahol a város lakói is lerótták kegyeletüket a merénylet áldozatai előtt. A Rosszija 24 televíziónak a rövid látogatásról beszámoló felvételein látható volt, hogy az orosz vezetőt nagyszámú testőr vette körül.

Trump telefonon fejezte ki részvétét

Felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és együttérzését fejezte ki a történtek kapcsán Donald Trump amerikai államfő – közölte kedd hajnalban Peszkov.

Peszkov szerint a két vezető egyetértett abban, hogy a terrorizmus ellen közösen kell harcolni, és megállapodtak abban, hogy tartani fogják a kapcsolatot. A szóvivő elmondta, hogy Trump részvétét fejezte ki a „barbár cselekmény miatt” és kérte, hogy támogató szavait tolmácsolják az orosz népnek. Putyin köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének szolidaritása kifejezéséért.

A Fehér Ház sajtószolgálata azt közölte, hogy Trump elítélte a terrorcselekményt és felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a támadás elkövetőinek felelősségre vonásában. A washingtoni tájékoztatás szerint a két elnök között egyetértés volt abban, hogy a terrorizmust gyorsan és határozottan le kell győzni.

Forrás: MTI/TASZSZ/dpa

Friss hírek