A spanyol kormány alkotmánybíróságon támadta meg a katalán költségvetést

A spanyol alkotmánybíróság kedden ideiglenesen felfüggesztette a 2017-es katalán költségvetés azon részeit, amelyek a tervezett függetlenségi népszavazásra vonatkozó anyagi forrásokról rendelkeznek.

A katalán parlament március 22-én fogadta el az autonóm közösség idei költségvetési törvényét, amelyben 5,8 millió euró határozott meg a szeptemberben tervezett függetlenségi referendum lebonyolítására. A katalán kormány arra kíváncsi, hogy mennyien támogatják Katalónia önálló állammá alakulási törekvéseit.

Az autonóm közösség költségvetési törvényét a spanyol kormány megtámadta az alkotmánybíróságon, mert úgy véli, az sérti a népszavazás kiírására vonatkozó állami hatáskört. Az alkotmánybíróságnak öt hónapja van arra, hogy végleges döntést hozzon a kérdésben. A bírói testület felhívta a katalán vezetők figyelmét arra, hogy az alkotmánybírósági rendelkezés be nem tartása büntetőjogi felelősséget von maga után.

Erre volt is már példa: Artur Mas volt katalán elnököt két évre eltiltotta közhivatal betöltésétől a katalán legfelsőbb bíróság. A politikus kezdeményezésére 2014. november 9-én annak ellenére tartottak függetlenségi referendumot „alternatív népszavazás” néven Katalóniában, hogy azt az alkotmánybíróság felfüggesztette. (Később pedig alkotmányellenesnek találta.)

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan vettek részt a szavazáson, közülük a függetlenséget és az elszakadást közülük mintegy 1,8 millióan támogatták.

A legfrissebb hivatalos felmérés szerint a katalán autonóm közösség önállósodási törekvéseit a megkérdezettek 48,5 százaléka ellenzi, és 44,3 százalék pártolja.

Cikkünk a témában: Halványul a katalán függetlenség támogatottsága

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »