Menekültek juttatásait vonta meg Bulgária

Bulgária hatályon kívül helyezett egy fontos rendeletet, amely a menekültek integrációját volt hivatott elősegíteni – jelentette a bolgár média szombaton.

Az ügyvezető bolgár kormány péntek esti döntésével visszavonta azt az előző jobbközép kormány által elfogadott rendeletet, amely szerint a menekültstátust szerzett illegális bevándorlók integrációs megállapodást kötnek a bulgáriai önkormányzatokkal, és ennek nyomán automatikusan betegbiztosításhoz jutnak, munkanélküli segélyre lesznek jogosultak, valamint lakbértámogatást is adnak nekik.

Rumen Radev bolgár elnök, valamint az ellenzéki szocialisták és nacionalisták ellenezték a jogszabályt, mondván, hogy az hátrányosan megkülönbözteti a bolgár állampolgárokat.

Plamen Uzunov belügyminiszter közölte, hogy az ügyvezető kormány egy héten belül egy jobb integrációs szabályozást dolgoz ki. Joseph Daul, az Európai Néppárt vezetője Twitter-bejegyzésében bírálta a döntést, amely szerinte „szemben áll az Európai Unió gyakorlatával”.

A 2016-ban elfogadott, most hatályon kívül helyezett szabályozást még senkire sem alkalmazták. Két, menekültstátust elnyert szíriai család bulgáriai letelepedési kísérlete meghiúsult az adott települések ellenállásán.

Bulgária 1302 menekült befogadását vállalta Görögországból és Olaszországból. Közülük eddig csak 29-en érkeztek az országba. Március elején hivatalos adatok szerint mintegy 4500 menekült és migráns tartózkodott Bulgáriában.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek