Putyin túlságosan függ a korrupt rendszerétől

A múlt heti oroszországi tiltakozások egy alapvető problémát fedtek fel Vlagyimir Putyin rendszerében: az orosz elnök hatalma túlságosan függ a korrupciótól, amely egyre jobban próbára teszi az oroszok türelmét. Ha nem talál megoldást a sérelmek enyhítésére, nem lesz jó vége se neki, se az országnak.

Múlt héten több tízezer ember vonult utcára Oroszország több, mint 80 városában azután, hogy az ellenzéki vezető Alexei Navalny Korrupcióellenes Alapítványa bepillantást engedett Dmitrij Medvegyev belső ügyeibe. Egy online jelentésben és filmben (amely a Youtube-on eddig 15,4 millió megtekintést generált és itt tekinthető meg) az alapítvány azt dokumentálja, hogy Medvegyev hogyan élvezi több, mint 1 milliárd dollárt érő luxusjavainak használatát Oroszországban és külföldön. A javak egy részét kiemelkedő üzletemberek fizették, akik sikereiket a kormány kegyeinek köszönhetik.

Bár a mostani tiltakozás jóval kisebb, mint a 2011-es és 2012-es választási összejátszást követő tiltakozás, de a részvételi arány egy hangos szemrehányás Putyin elnyomó vezetési stratégiáját illetően. Több, mint egy évtizedig az orosz elnök felforgatta a jogállamiságot azzal a hozzáállással, hogy gazdagította szövetségeseit és büntette az ellenfeleit. Ez a megközelítés beszivárgott a bürökráciába is és igencsak megnehezíti a vállalkozói tevékenységet, illetve leszűkíti a rendelkezésre álló lehetőségek listáját a következő generáció számára.

Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártja a háttérből irányított választások során soha nem látott többséget szerzett az orosz parlament alsóházában – ami ahhoz is elég, hogy megváltoztassák az alkotmányt – viszont az orosz elnök egyre távolabb kerül az emberektől.

És akkor mit csinálhat Putyin? Medvegyev feláldozása nem jelentene túl sokat, ha a tágabban vett rendszer a helyén marad. A legjobb válasz az ország számára – ténylegesen bíróság elé kerülő korrupciós ügyek, megerősített tulajdonjogok, szabad és tisztességes választások – azt jelentené, hogy Putyinnak engednie kellene a kormányrúdon, ami a legkevésbé valószínű forgatókönyv. Ugyanakkor a helyzet ebből a szempontból sem egyszerű: ha túl sok orosznak elege lesz és azt látják, hogy nem lehet változásokat elérni, akkor akár a forradalmat is választhatják, aminek a végkimenetele egy a Putyinénál is rosszabb rezsim lehet.

Oroszország következő, 2018-ra tervezett elnökválasztása lehetőséget ad a jelenlegi elnöknek, hogy egy kis lépést tegyen a helyes irányba. Navalny elmondása szerint részt szeretne venni a választásokon és részese lenni a rendszernek, a Kreml kizárási erőfeszítései ellenére.

Amennyiben hagynák, ő lehetne az orosz elégedetlenség „leeresztő szelepe”, nagyobb legitimitást tulajdonítanának a tényleges győztesnek és talán még néhány új ötlet is felmerülne, hogyan lehetne kezelni az ország problémáit. Ha Putyin úgy véli, hogy támogatottsága az égig ér, akkor miért félne egy kis versenytől?

Kapcsolódó cikkeink:
Az orosz külpolitika okkal érthetetlen
Az olajár és a katonai kiadások növelése megölte az orosz recessziót

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »