Mindenki aggódik a venezuelai események miatt

Az Egyesült Államok és az Európai Unió, illetve számos latin-amerikai ország is mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Venezuelában a legfelsőbb bíróság megfosztotta minden hatalmától a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét, átvette a törvényhozás valamennyi hatáskörét, és semmissé nyilvánította egyes határozatait.

Az Egyesült Államok szerint a történtek komoly visszalépést jelentenek a venezuelai demokráciában. “A demokratikus és alkotmányos normák megtörése erősen rombolja Venezuela demokratikus intézményeit, és megfosztja a venezuelai polgárokat a jövőjük alakításának jogától megválasztott képviselőik révén” – közölte Mark Toner külügyi szóvivő.

Felszólította a caracasi kormányt, hagyja a demokratikusan megválasztott parlamentnek gyakorolni az alkotmányos jogosítványait, mihamarabb rendezzen választást, és azonnal engedje szabadon az összes politikai foglyot.

Az Európai Unió szerint a súlyos helyzet békés rendezéséhez döntő fontosságú az alkotmány, a demokratikus normák, a joguralom és a hatalommegosztási elv feltétlen betartása. Brüsszel állásfoglalásában “egyértelmű választási menetrendet” követelt Caracastól.

Mély aggodalmának adott hangot a caracasi események miatt Brazília, Argentina, Mexikó, Kolumbia, Peru, Chile, Guatemala és Panama is, Lima és Santiago hazarendelte venezuelai nagykövetét.

  • Előzmények
A venezuelai legfelsőbb bíróság megfosztotta csütörtökön minden jogkörétől a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét, átvette a törvényhozás valamennyi hatáskörét, és semmissé nyilvánította egyes határozatait. Ezzel gyakorlatilag lehetővé tette Nicolás Maduro államfő számára, hogy a parlament megkerülésével irányítsa az országot.

A legfelsőbb bíróság azzal indokolta az intézkedést, hogy a törvényhozás megsértette az alkotmányt, és nem működött együtt más államhatalmi szervekkel, elutasította a bírói testület követeléseit. Bővebben

Az ellenzék vezetői élesen kikeltek a legfelsőbb bíróság döntése ellen, egyesek államcsínynek, az alkotmányosság felszámolásának minősítették, volt aki a hadsereget szólította a polgári jogok védelmére. Csütörtök este ellenzékiek tüntettek a legfelsőbb bíróság épületénél, összetűztek a rendfenntartó erőkkel.

A legfelsőbb bíróság már több alkalommal is semmisnek nyilvánította a parlament egyes döntéseit azóta, hogy az ellenzéki képviselők 2015 végén többségbe kerültek. Az ellenzék az elnök távozását követeli, és előrehozott választásokat szorgalmaz. A tervek szerint Venezuelában 2018 decemberében tartják a következő elnökválasztást.

A belpolitikai krízis mellett a hatalmas olajtartalékokkal rendelkező ország súlyos élelmezési válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció ellenőrizhetetlenné vált. A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett, Nicolas Maduro venezuelai elnök pedig az ENSZ-től kért segítséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »