Mattis: Oroszország nemzetközi jogokat sértett a Krímben történtekkel

A brit védelmi miniszter szerint a NATO tagállamainak a jelenleginél igazságosabban kell osztozniuk a közös védelem anyagi terhein.

Sir Michael Fallon, aki James Mattis amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt pénteken Londonban, a megbeszélés utáni közös sajtóértekezletükön kijelentette: jelenleg mindössze öt NATO-tagállam teljesíti a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott minimális védelmi költségvetési célt, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Hozzátette: az európai NATO-szövetségesek közül London fordítja a legtöbbet védelmi kiadásokra.

Fallon közölte: az amerikai védelmi miniszterrel tartott megbeszélésén egyetértés volt arról, hogy a többi tagállamnak is össze kell szednie magát, és azoknak a NATO-országoknak, amelyek egyelőre nem teljesítik a 2 százalékos célt, legalább arra kötelezettséget kellene vállalniuk, hogy reálértéken évről évre növelik védelmi kiadásaikat.

A brit védelmi miniszter a sajtótájékoztató után, a BBC rádiónak külön nyilatkozva ugyanerről a kérdésről – nevek említése nélkül – elmondta: a NATO-tagországok közül ötnek a védelmi költségvetése a hazai össztermék 1 százalékát sem éri el, és ez a magatartás a továbbiakban nem fogadható el.

Michael Fallon közölte: azt javasolja, hogy a NATO évente tegyen közzé egy táblázatot azokról a tagországokról, amelyek haladást értek el a 2 százalékos GDP-arányos kiadási cél elérése felé. Fallon reményei szerint ennek hatására szégyenükben a többiek is növelnék védelmi költségvetésüket.

Az amerikai védelmi miniszterrel tartott sajtótájékoztatón a brit védelmi tárca vezetője elmondta: Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be az „orosz agresszió árnyékában” élő közép- és kelet-európai NATO-szövetségesek védelmében. A jövő hétig nyolcszáz brit katona érkezik Észtországba, és 150 fős brit felderítőegység teljesít szolgálatot amerikai alakulatok oldalán Lengyelországban. Májusban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon típusú harci repülőgépet telepít Romániába a NATO fekete-tengeri légtérvédelmi programja keretében. Fallon szerint a NATO a hidegháború vége óta nem telepített olyan katonai erőt Kelet-Európába, mint most.

James Mattis a pénteki londoni sajtótájékoztatón elmondta: ma már hivatalosnak tekinthető tény, hogy Oroszország nemzetközi jogokat sértett például a Krímben történtekkel. Arra a felvetésre, hogy amerikai katonai források szerint Oroszország fegyvereket szállíthat az afganisztáni tálib lázadóknak, az amerikai védelmi miniszter kitérően válaszolt, mondván: az Egyesült Államok érzékelt orosz tevékenységet a tálibokkal kapcsolatban, de ő azt egyelőre nem kívánja egyértelműen kijelenteni, hogy ez fegyverszállításokban is megnyilvánult-e. Mattis szerint azonban mindenképpen aggasztó, hogy Oroszország miben mesterkedik a térségben.

A Pentagon vezetője kijelentette: az Egyesült Államok együttműködésre törekszik Oroszországgal politikai és diplomáciai területeken, de Moszkva inkább úgy döntött, hogy stratégiai versengésbe kezd, és ebben a helyzetben Washington úgy találja, hogy csak nagyon szerény reményeket táplálhat az Oroszországgal folytatható együttműködés iránt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »