Folyik a gázár-vita Minszk és Moszkva között

Fehéroroszország nem ismeri el, hogy tartozna Oroszországnak az onnan kapott földgázért, ugyanakkor kész az ártárgyalások folytatására a vita megoldása érdekében – jelentette ki Vlagyiszlav Szicsevics, a fehérorosz kormány szóvivője pénteken Minszkben.

Egy nappal korábban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter közölte, hogy nem tudtak megállapodni a konfliktus rendezéséről, és hogy Moszkva szerint Minszk 700 millió dollárral tartozik az orosz gázért. Novak szerint a fehéroroszok akkor törlesztenék adósságukat, ha Oroszország kedvezményeket adna az árból, illetve rugalmasabb lenne a fizetési határidő.

Szicsevics bírálta az orosz miniszter nyilatkozatát, hangsúlyozva, hogy Minszk nem tekinti adósságnak az orosz követelést. A fehérorosz szóvivő szerint a feleknek tartania kellene magát az árképzésről 2011 novemberében megkötött kétoldalú kormányközi megállapodáshoz és az ahhoz kapcsolódó szabályozásokhoz, vagy pedig egyeztetnie kellene a szerződés kölcsönösen elfogadható módosításához.

A gázár-vita tavaly májusban kezdődött, amikor a fehérorosz kormány közölte, hogy számításai szerint körülbelül a dupláját fizeti a gázért az általa méltányosnak tartott, ezer köbméterenkénti 73 dollárnak. Minszk ezt követően a saját kalkulációi alapján kezdett el törleszteni, Moszkva pedig csökkentette a szállítást és sürgetni kezdte az általa adósságnak tekintett összeg megtérítését.

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a tervek szerint hétfőn Szentpéterváron találkozik, a megbeszélések egyik fő témája a gázvita rendezése lesz.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »