Amerikai légvédelmi rakétákat telepítenek Lengyelországba

Varsó várakozásai szerint az év végén írnák alá az amerikai Patriot légvédelmi rakéták beszerzéséről szóló megállapodást, az összesen nyolc telepítendő rakétaüteg közül első a szerződéskötést követő két éven belül érkezne Lengyelországba – jelentette be pénteken Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, a Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében megvalósítandó beszerzésről Macierewicz a pénteki sajtóértekezletén elmondta: befejeződött a Lengyelország biztonságának megőrzését célzó tárgyalások nagyon fontos szakasza.

A ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rendszerek beszerzését 2015 áprilisában az akkori lengyel elnök, Bronislaw Komorowski irányozta elő, bejelentve: Lengyelország, tekintettel az ukrán válságra, felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését. Az erre kiírt pályázat előkészítő szakaszát 2014 nyarán zárták le, a legnagyobb esélyes a Patriotokat gyártó amerikai Raytheon cég.

Az ügylet lezárását Komorowski 2022-re tűzte ki.

Kapcsolódó cikkünk: Amerikai Patriot-üteget csoportosítottak át Varsó közelébe

Az ukrán válságra pénteken Macierewicz is utalt, mondván: a nemzetközi helyzet nehéz, a nyugat-ukrajnai Luckban működő lengyel főkonzulátus keddi, gránátvetős megtámadása jelzi, hogy milyen drámai helyzetben vannak szomszédjaik, és mennyire számolni kell a Keletről jövő, növekvő fenyegetéssel.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »