Ukrajna egyoldalú tűzszünetet jelentett be

Ukrajna kész akár egyoldalúan is betartani a tűzszünetet április 1-jétől, amiről a minszki összekötő csoport legutóbbi ülésén állapodtak meg – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezésére létrejött – Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló – úgynevezett kontaktcsoport szerdai találkozóján született megállapodás az újabb fegyvernyugvás életbe lépéséről. Motuzjanik hangsúlyozta, hogy az ukrán fél az összekötő csoport minden egyes döntését betartja.

A szakadárok részéről egyelőre nem érkezett visszajelzés arról, hogy készek-e ők is a tűzszüneti megállapodás betartására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Tovább folynak a harcok

A szóvivő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy napban két ukrán katona esett el és három sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásaiban. Szavai szerint továbbra is feszült a helyzet a Donyeck melletti Avgyijivkánál. A településen egy becsapódott aknalövedék miatt ismét megszakadt az áramellátás.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében csütörtökön azt jelentette, hogy az elmúlt napban összesen 83-szor lőtték a szakadárok a frontvonal ukrán ellenőrzési oldalát, és több ízben a minszki megállapodások által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekkel.

Motuzjanik részletezve közölte, hogy a front északi, Luhanszk környéki szakaszán 15 tüzérségi támadást regisztráltak, ebből 8 alkalommal nehézfegyvereket vetettek be a támadók. Donyeck környékén 30 ízben lőtték a szakadárok az ukrán állásokat, ebből 10-szer szintén nehéztüzérséggel. A déli frontszakaszon, Mariupol Azovi-tenger parti kikötőváros térségében 38 támadást jegyeztek fel, ezek közül 14 esetben vetettek be a szakadárok harckocsikat és nagy kaliberű aknavetőket.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »