Az IATA tiltakozik az elektronikai eszközök fedélzeti használatának tiltása miatt

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint elfogadhatatlan az elektronikai eszközök kitiltása egyes légijáratok fedélzetéről, mert amellett, hogy elfogadhatatlan, semmilyen biztonsági fenyegetésre nem ad választ sem hosszú, sem rövid távon, viszont rendkívül súlyos torzulásokhoz vezet a kereskedelemben. 

A mintegy kétszáz légitársaságot tömörítő, montreali székhelyű kereskedelmi szervezet arra szólította fel a kormányokat, hogy a légiközlekedési iparral együtt találjanak megoldást arra, hogy a repülés továbbra is biztonságos legyen úgy, hogy az utasok a saját elektronikai eszközeiket maguknál tarthassák.

Az amerikai hatóságok múlt héten kedden terrorveszélyre hivatkozva több országban megtiltották a nagyobb elektronikai eszközök felvitelét az Egyesült Államokba tartó repülőgépek fedélzetére.

Hasonló intézkedést hozott Nagy-Britannia is az oda tartó járatok esetében.

Washington nyolc muzulmán többségű ország tíz repülőterét jelölte meg. A belbiztonsági minisztérium pénteken hatályba lépő döntése a Jordániából, Egyiptomból, Törökországból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból, Marokkóból és Katarból az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre vonatkozik.

Az érintett légi kikötők: Ammán, Kairó, Kuvaitváros, Doha, Dubaj, Isztambul, Abu-Dzabi, Casablanca, Rijád és Dzsedda nemzetközi repülőterei.

Ezekből a légikikötőkből az Egyesült Államokba tartó járatokon utazók nem vihetnek fel magukkal mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzetre, csak a csomagtérben szállíthatják magukkal. Ez azt jelenti, hogy sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem juthatnak fel az utastérbe. A döntés nem vonatkozik a járatok személyzetére, és kivételt képeznek alóla az előzetesen engedélyezett, nagyobb orvosi eszközök.

A rendelkezésre válaszul az Abu-Dzabi székhelyű Etihad Airways térítésmentesen biztosít tableteket és wifi szolgáltatást érintett járatain, az Emirates légitársaság pedig bejelentette, hogy a dubai nemzetközi repülőtéren nem szeretné elvenni utasai laptopjait, csak közvetlenül a beszállás előtt, így minimalizálva a nagyobb elektronikai eszközök fedélzeti tilalmának hatását.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »