A kormánypárt nyerte a bolgár választást

A mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt nyerte meg Bulgáriában az előrehozott választásokat – erősítette meg hétfőn a választási bizottság a leadott voksok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.

A GERB a vasárnap megrendezett választásokon a szavazatok 32,63 százalékát szerezte meg, ami azt jelenti, hogy a korábbinál 12-vel több, azaz 96 képviselőt küldhet a 240 tagú törvényhozásba. Az abszolút többség tehát hiányzik, így a párt élén álló Bojko Boriszov a kormányalakításhoz kénytelen lesz szövetségeseket találni.

A második helyen az ellenzéki Bulgáriai Szocialista Párt (BSZP) végzett a voksok 27,10 százalékával, s ezzel több mint kétszeresére növelte jelenlétét a parlamentben, ahol 79 mandátummal rendelkezik majd. A BSZP viszont már a választási kampány során leszögezte, hogy nem hajlandó koalícióra lépni a GERB-bel.

A parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt további három párt lépte át a választási bizottság adatai szerint: a bevándorlás- és muszlimellenes Egyesült Hazafiak nevű nacionalista pártszövetség a szavazatok 9,08 százalékával 27 mandátumra tett szert, amivel megkerülhetetlen erővé vált a koalíciós tárgyalásokon. Partnere lehet a GERB-nek az ötödik helyen végzett Akarat (Volja) nevű új populista párt is, amely a voksok 4,16 százalékát kapta meg, így 12 képviselői helyhez jutott.

Boriszov már korábban leszögezte, hogy nem óhajt szövetségre lépni a negyedik legtöbb mandátumhoz – a voksok 8,98 százakéval 26 képviselői helyhez – jutó Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSz) nevű párttal, amely a balkáni országban élő török kisebbség támogatója.

Kapcsolódó cikkeink:

A hivatalos végeredményeket három napon belül ismertetik, és a következő napokban Rumen Radev elnök felkéri majd Boriszovot a kormányalakításra.

A választásokat Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerítette ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták által támogatott, oroszbarát Radevvel szemben. 2013 óta harmadszor kellett parlamenti választásokat kiírni Bulgáriában. 2017. január 27. óta ügyvivő kormány van hivatalban Ognyan Gerdzsikov vezetésével.

Forrás: MTI/AFP/dpa/EFE/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »