Felszámolták a blokádot a bolgár-török határon

Bolgár nacionalisták akadályozták ismét kettős állampolgárságú szavazók átjutását a legforgalmasabb török-bolgár határátkelőhelyen pénteken, de a bolgár rendőrség felszámolta a blokádot és biztosították az utakat a többi határátkelőhelyen is.

„A szabad mozgást haladéktalanul biztosítani kell, a nemzeti és nemzetközi törvényeknek megfelelően” – olvasható az ügyvivő kormány sajtóhivatalának közleményében. A belügyminisztérium szerint a három határátkelőhelyen folyamatban van a rendes forgalom helyreállítása – a tárca hozzáfűzte, hogy megerősítették a helyszíneken a rendőri jelenlétet.

Bulgáriában a lakosság tíz százaléka török nemzetiségű. A törökök az Oszmán Birodalom ideje óta lakják a mostani Bulgária északi és délkeleti részét. A kommunista hatalom idején mintegy 300 ezer helyi török – részben kényszer hatására – vándorolt ki a szomszédos Törökországba.

Az uniós tagállamban vasárnap tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelyeken a Törökországban élő 300 ezer bolgár török is jogosult részt venni.

A hét elején ismertetett közvélemény-kutatási adatok alapján a mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt és az ellenzéki szocialisták fej fej melletti küzdelme rajzolódik ki. Elemzők úgy vélik, hogy a nacionalisták a mérleg nyelvének szerepét is betölthetik egy kormánykoalíció kialakításánál.

A három nacionalista politikai szervezetből alakult Egyesült Hazafiak választási szövetség mintegy 100 aktivistája blokkolta pénteken Kapitan Andrejevónál a határforgalmat. A tüntetők táblákat tartottak fel, amelyeken „El a kezekkel Bulgáriától” és „Nem a választási turizmusra” szövegek voltak olvashatóak.

A pénteki blokád az úgynevezett „választói turizmus” ellen irányult – jelentette a bTV állami televízió. Egyben emlékeztetett, hogy a bolgár választásokon a helyi török kisebbséget képviselő két párt is megméretteti magát.

Szófia és Ankara között egyre feszültebb a viszony. A szófiai kormány azzal gyanúsítja Ankarát, hogy beavatkozik a bolgár választásokba. Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön viszont nyomásgyakorlással vádolta a szófiai hatóságokat, beszédében pedig kiemelte: Törökországnak joga van kiállni a bulgáriai törökség jogaiért.

Az ankarai vezetéssel rokonszenvező (török) párt, a DOSzT (Demokraták a Felelősségért, a Szolidaritásért és a Toleranciáért) közvélemény-kutatási adatok szerint csak 4 százalékos támogatottsággal bír, s ezzel nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazati arányt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »