Visszatámadtak a felkelők Szíriában

Új offenzívát indítottak felkelők és dzsihadisták Szíria középső részén a damaszkuszi kormányerők ellen – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Imad ad-Dín Mudzsáhid, a Tahrír as-Sám nevű szövetség szóvivője kedden elmondta, hogy a főleg az al-Kaida korábbi szíriai szárnya, a Dzsabhat Fatah as-Sám harcosaiból álló szervezet támadást indított a kormányerők ellen Hama tartományban, s azt állította, hogy több falut el is foglaltak. Az OSDH egy falu és nyolc ellenőrzőpont elfoglalását erősítette meg.

Az offenzívában részt vesznek a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) kötelékében harcoló csoportok is. Az SZSZH egyik parancsnoka az ellenzéki Orient TV-nek adott interjúban azt mondta, hogy a kedden indított támadást már régóta tervezték, és a felkelők készen állnak egy elhúzódó harcra.

Egy szíriai katonai forrás a Reuters brit hírügynökséget szerdán arról tájékoztatta, hogy a hadsereg erősítést küldött a térségbe a felkelők offenzívájának visszaverésére. Hozzátette, hogy a felkelőcsoportok nagy számú harcost mozgósítottak a támadáshoz, amellyel célba vették többek között a Hamától 20 kilométerre északra lévő Szúránt és egy másik közeli várost, Hattábot is. A forrás szerint jelenleg mindkét településen harcok folynak.

Hama tartomány stratégiai fontosságú a rezsim számára, mert a kormányellenes erők és szélsőségesek uralta Idlíb tartományt olyan területektől választja el, amelyeket stabilan ellenőriz a damaszkuszi kormány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »