Tengerészgyalogosok érkeztek Rakkába

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció harci repülőgépei erősítést dobtak le szerdán az észak-szíriai Rakkától keletre fekvő Tabka település közelében.

Az Al-Hadasz arab tévécsatorna szerdán arról tájékoztatott, hogy mintegy száz amerikai tengerészgyalogost dobtak le Tabkánál, hogy részt vegyenek az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folyó offenzívában. A beszámoló szerint a tengerészgyalogosok lezárták az IÁ  kezén lévő Rakka és a szíriai kormány fennhatósága alatt álló Aleppó közötti, stratégiai fontosságú utat. Az ellenzéki erők tájékoztatása szerint az amerikaiakkal együtt szíriai katonák is részt vesznek a bevetésben.

Szíriai értesülések szerint amerikai tengerészgyalogosok, illetve szíriai milicisták voltak közöttük, míg Andrian Rankine-Galloway őrnagy, pentagoni szóvivő szerdán Washingtonban azt közölte, hogy a Szíriai Demokratikus Erők kötelékébe tartozó Szíriai Arab Koalíció tagjait dobták le azzal a céllal, hogy visszafoglalják a tabkai gátat.

A szóvivő megerősítette, hogy a szövetségesek „légihíddal és közeli tüzérségi tűzzel” támogatják a műveletet, de részleteket nem közölt, arra sem tért ki, hány katonát szállítottak Tabka térségébe, és milyen tüzérségi támogatást nyújtottak a művelethez.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki milícia tájékoztatása szerint erőik elfoglaltak négy falut Tabkától nyugatra. Az SDF megerősítette a Rakka, Deir-ez-Zór és Aleppó tartományok közötti főútvonal lezárását.

Az SDF azt is megerősítette, hogy a különleges egységek mellett amerikai katonák is részt vettek a műveletben. Egy, az SDF-hez közel álló forrás arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget, hogy a deszantos művelet célja egy átkelő pont biztosítása, ahová a szövetségesek hajóval érkeznek szerda hajnaltól az Eufrátesz folyón.

A hadműveletben légicsapásokkal és a különleges erők bevetésével az amerikaiak vezette szövetség és az SDF ostromgyűrűbe kívánja vonni Rakkát, az Iszlám Állam de facto szíriai fővárosát. Az SDF, amelynek soraiban harcolnak a Kurd Önvédelmi Erők (YPG) valamint arab szervezetek is, el kívánja szigetelni Rakkát, ahonnan az IÁ a külföldi támadásokat megszervező parancsnoki pontja működik.

A szövetségesek becslése szerint 3000-4000 dzsihadista sáncolta el magát a 300 ezer lakosú Rakkában, így kemény harcok várhatók az SDF által november elején indított Eufrátesz Haragja hadművelet keretében a város visszafoglalásáért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »