Török cégtől félti a szófiai repteret Bulgária

Bulgária a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg mégsem adja koncesszióba a szófiai repülőtér működtetését – jelentette be az átmeneti kormány közlekedési minisztere.

Hriszto Alekszijev azt mondta, hogy a héten terjeszti a kormány elé a tenderkiírás törlését, mert a légikikötő üzemeltetésének 35 évre történő átadása „nem szolgálja a közérdeket”.

Szakértők mintegy 664 millió dollárnak megfelelő leva állami bevételre számítottak a koncesszió megadásától.

A januárban megalakult átmeneti kormány egyik első döntése az volt, hogy májusig kitolta a koncessziós tender kiírásának az időpontját, lehetőséget adva a leendő új kormánynak ahhoz, hogy a vasárnapi választások után maga döntsön a kérdésről.

A napokban a szocialista párt vezetője annak az aggodalmának adott hangot, hogy török cég kezébe kerülhet a légikikötő. A két ország között feszültté vált a kapcsolat az elmúlt időszakban.

Az üzemeltetési jog megszerzéséért közös ajánlatot tervez beadni a török Limak Holding, az orosz VTB Capital és a svájci Flughafen Zueriche. Ezen kívül a 38 százalékban a francia ADP Group tulajdonában lévő TAV török légikikötő üzemeltető is ajánlatot akar tenni.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »