Az USA után London is betiltotta a nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzeten

Az amerikai hatóságok nyolc muzulmán többségű ország tíz repülőteréről induló és az Egyesült Államokba tartó járatokon tiltották meg a nagyobb elektronikai eszközök felvitelét a fedélzetre terrorveszélyre hivatkozva.

A belbiztonsági minisztérium döntése a Jordániából, Egyiptomból, Törökországból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból, Marokkóból és Katarból az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre vonatkozik. Az érintett légi kikötők: Ammán, Kairó, Kuvaitváros, Doha, Dubaj, Isztambul, Abu-Dzabi, Casablanca, Rijád és Dzsedda nemzetközi repülőterei. Ezekből a légikikötőkből az Egyesült Államokba tartó járatokon utazók nem vihetnek fel magukkal  mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzetre. Ez azt jelenti, hogy sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem juthatnak fel az utastérbe. A döntés nem vonatkozik a járatok személyzetére, és kivételt képeznek alóla az előzetesen engedélyezett, nagyobb orvosi eszközök.

A fenti repterekről összesen kilenc légitársaság – Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways – indít közvetlen járatokat az Egyesült Államokba – közölték magas rangú tisztségviselők. Ezeknek a légitársaságoknak péntekig van idejük arra, hogy eleget tegyenek a szigorításoknak, amelyek határozatlan ideig maradnak érvényben.

Tisztségviselők szerint a döntésnek nincs köze Donald Trump amerikai elnök hat muszlim többségű ország polgárainak egyesült államokbeli beutazását korlátozó rendeletéhez.

A belbiztonsági minisztérium szóvivője szerint a kormány döntése nem országok egy bizonyos csoportja ellen irányult. „Kiértékelt hírszerzési információkat alapul véve” hozták meg a döntést – állította. A megkérdezett tisztségviselők azt nem mondták el, miért csak egy irányba érvényes a rendelkezés. A belbiztonsági minisztérium nem zárta ki a szigorítás kiterjesztését más repülőterekre, ha a helyzet úgy alakul.

A tárca közölte, hogy az utazóközönség érdekeit figyelembe véve úgy döntött: a mobiltelefonokat továbbra is fel lehet vinni a fedélzetre.

A szigorításokat azok a jelentések tették szükségessé, amelyek szerint terrorcsoportok állítólag elektronikus eszközökbe rejtett robbanószerkezeteket akarnak felcsempészni a repülőgépekre – mondták el washingtoni tisztségviselők újságíróknak.

Ankara helyteleníti a tiltást

Ahmet Arparslan török közlekedési miniszter szerint a lépés az utasok kényelmére és az utazók számára is hatással lesz. Mint fogalmazott: Törökországból nemcsak jókedvükben utaznak az emberek az Egyesült Államokba, hanem kereskedelmi és egyéb kapcsolatok fejlesztése érdekében is.

Kiemelte: Isztambul évente több mint 80 milliós légiutas-forgalmat bonyolít. Óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy összetévesszék Törökországot más helyekkel – hangoztatta. A miniszter jelezte: Ankara egyeztetést folytat az illetékes amerikai hatóságokkal és hangsúlyozza az intézkedés enyhítésének szükségességét.

A Turkish Airlines török légitársaság kedden bejelentette: eleget tesznek a rendelkezésnek, és elsőként a szerda reggeli Isztambul-New York járatukon alkalmazzák azt.

London is beszállt

A brit kormány korlátozza bizonyos elektronikus eszközök fedélzeti szállítását egyes országokból brit repülőterek felé tartó polgári repülőgépeken.

A Downing Street szóvivője kedd délután bejelentette: az új repülésbiztonsági rendelkezés értelmében normál méretű mobiltelefonnál nagyobb elektronikus berendezések nem vihetők fel az utaskabinba a Törökországból, Libanonból, Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokon.

A kormányrendelet alapján csak olyan elektronikus eszköz szállítható az ezekből az országokból brit célállomások felé felszálló gépek fedélzetén, amelyeknek hosszúsága nem haladja meg a 16 centimétert, szélessége a 9,3 centimétert, vastagsága pedig a 1,5 centimétert. Az ennél nagyobb telefonokat, laptopokat és táblagépeket csak az érintett országokból Nagy-Britanniába induló járatok csomagterében lehet elhelyezni.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a korlátozás a brit légitársaságok közül a British Airways, az EasyJet, a Jet2.com, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson járatait érinti.

A külföldi társaságok közül a brit kormányintézkedés a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunis Air és a Saudia Nagy-Britanniába tartó járataira vonatkozik.

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta: brit repülőterekre az érintett országokból ezek a légitársaságok akkor közlekedtethetnek a továbbiakban is közvetlen járatokat, ha a kedden bejelentett brit kormányintézkedéseket érvényesítik.

A szóvivő nem említette, hogy mi az új korlátozó intézkedések elrendelésének konkrét oka. Kijelentette ugyanakkor, hogy Theresa May kormányfő az elmúlt hetekben számos olyan értekezleten elnökölt, amelyek témája a repülésbiztonság volt. A Downing Street illetékese szerint kedden is volt egy ilyen ülés, és az intézkedésekről ezen született döntés.

A szóvivő nem közölte egyértelműen azt sem, hogy a korlátozásokról az amerikai hatóságokkal összehangolt intézkedésként döntött-e a brit kormány. Úgy fogalmazott: London szoros kapcsolatban áll az amerikaiakkal, hogy a lehető legtisztább képet kapja az Egyesült Államok álláspontjáról.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »