Nagy-Britannia teljes pénzügyi függetlensége még évtizedekre van

A német pénzügyminiszter arra figyelmeztette hétfőn Nagy-Britanniát, hogy az Európai Unióból  kilépve  is teljesítse a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit.

“Nagy-Britannia fizetési kötelezettségeinek érvényességét a szerződések szabályozzák” – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble az euroövezet pénzügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülése előtt. “Nagy-Britannia minden nemzetközi megállapodás tekintetében megbízható partner. Efelől nincs kétségem” – tette hozzá a német tárcavezető.

Az Európai Bizottság számításai szerint London eddigi uniós partnereinek a Brexitet követően még 60 milliárd euróval (több mint 18 ezer milliárd forinttal) marad adós. Ennek a tartozásnak a hátterében azok a múltban hozott költségvetési döntések állnak, amelyek még a következő évekre is vonatkoznak. Nagy-Britanniának ezenfelül még például az uniós alkalmazottak nyugdíjának kifizetéséből is részt kell vállalnia, és ez akár még évtizedekig is elhúzódhat.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy jövő szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

Angela Merkel német kancellár hétfőn Hannoverben a brit bejelentéssel kapcsolatban azt mondta: a brit kormányfő a kilépési kérelmet illetően mindig is “teljesen nyílt lapokkal” játszott. “Mindig mondta, hogy március végéig benyújtják a kérelmet. Semmi mást nem tesz most.” – hangsúlyozta Merkel.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »