Nagy-Britannia teljes pénzügyi függetlensége még évtizedekre van

A német pénzügyminiszter arra figyelmeztette hétfőn Nagy-Britanniát, hogy az Európai Unióból  kilépve  is teljesítse a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit.

“Nagy-Britannia fizetési kötelezettségeinek érvényességét a szerződések szabályozzák” – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble az euroövezet pénzügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülése előtt. “Nagy-Britannia minden nemzetközi megállapodás tekintetében megbízható partner. Efelől nincs kétségem” – tette hozzá a német tárcavezető.

Az Európai Bizottság számításai szerint London eddigi uniós partnereinek a Brexitet követően még 60 milliárd euróval (több mint 18 ezer milliárd forinttal) marad adós. Ennek a tartozásnak a hátterében azok a múltban hozott költségvetési döntések állnak, amelyek még a következő évekre is vonatkoznak. Nagy-Britanniának ezenfelül még például az uniós alkalmazottak nyugdíjának kifizetéséből is részt kell vállalnia, és ez akár még évtizedekig is elhúzódhat.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy jövő szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

Angela Merkel német kancellár hétfőn Hannoverben a brit bejelentéssel kapcsolatban azt mondta: a brit kormányfő a kilépési kérelmet illetően mindig is “teljesen nyílt lapokkal” játszott. “Mindig mondta, hogy március végéig benyújtják a kérelmet. Semmi mást nem tesz most.” – hangsúlyozta Merkel.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »