Hiába a fenyegetőzés, tovább tesztelget Észak-Korea

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében egy új, nagy teljesítményű rakétahajtóművet tesztelt a kommunista ország – közölte a KCNA állami hírügynökség vasárnap.

A KCNA szerint Kim Dzsong Un az észak-koreai műholdak fellövésére használt Szohe rakétakísérleti telep területén a Tongcsang-ri indítóállomáson kísérte figyelemmel a Nemzetvédelmi Tudományok Főiskolája által fejlesztett rakétahajtóművel végzett földi kísérleteket. A teszt elindítására személyesen adta ki az utasítást az észak-koreai vezető – emelte ki a KCNA. Kim az ország rakétaiparának „újjászületéseként” méltatta a sikeres tesztet.

Az állami hírügynökség közölte azt is, hogy a kísérletet a hajtómű általános technikai mutatóinak ellenőrzésére hajtották végre, így a többi között mérték a tolóerőt az égéstérben, valamint a centrifugális szivattyúnak, a vezérlőrendszernek és a különböző szelepeknek a pontos működését, megbízhatóságát és szerkezeti biztonságát is.

Az új hajtómű segít majd abban, hogy Észak-Koreának „világklasszis műholdindítási képessége legyen” – írta a KCNA. Szakértők szerint viszont a kommunista rezsim nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáihoz kívánja hasznosítani az új típusú hajtóművet.

  • Lassan elfogy a türelem
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tisztségében először jár ázsiai körúton. Pénteki dél-koreai látogatásán azt mondta: véget ért az Egyesült Államok „stratégiai türelme”, hozzátéve, hogy katonai akcióra is sor kerülhet, amennyiben Észak-Korea tovább fokozza a fenyegetést.

Ezt az állítást szombaton Kínában finomította, mondván Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására, illetve ezzel összefüggésben arra akarják rábírni, hogy hagyjon fel nukleáris fegyverkezési programjával.

Tillerson szerint kínai kollégájával egyetértettek a Koreai-félszigeten kialakult helyzet értékelésében, ennek kapcsán pedig abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek mindenfajta katonai konfliktus kirobbanásának megelőzésére. Hasonlóan foglalt állást a kínai külügyminiszter is, aki a kialakult válság békés, diplomáciai rendezését emelte ki.

Kapcsolódó cikkeink:

Kim „megjegyezte, hogy a mostani teszt sikere történelmi jelentőségű esemény, amely a dzsucse alapjaira építkező rakétaipar újjászületését jelzi. Hangsúlyozta, hogy az egész világ hamarosan látni fogja, milyen jelentőséggel bír a ma kivívott, nagyszerű győzelem” – közölte továbbá a KCNA, utalva a rezsim politikai, gazdasági és katonai önállóság elveit hirdető hivatalos dzsucse-ideológiájára.

Phenjan eddig öt nukleáris kísérletet hajtott végre és egy sor tesztet ballisztikus rakétával. Kormányzati tisztségviselők és szakértők is azon a véleményen vannak, hogy Észak-Korea nukleáris robbanófejek hordozására képes ballisztikus rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyekkel elérheti az Egyesült Államokat is.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/Yonhap/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »