Juncker hatvan évet és harminc tagot jósol az EU-nak

Az Európai Bizottság elnöke a válságok ellenére még legalább további 60 évet jósol az Európai Uniónak, amelynek szerinte „akkor már biztosan több mint 30 tagállama lesz”. Jean-Claude Juncker a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjút abból az alkalomból, hogy március 25-én lesz az EU elődjét megalapító Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója.

Nagy Britanniát követően már egyetlen ország sem fogja elhagyni az uniót, mivel ennek hátrányai láthatóvá válnak – vélekedett Juncker. „Ellenkezőleg, a többi tagállam emiatt ismét egymásba szeret és megújítja az Európai Uniónak tett házassági fogadalmát” – fogalmazott.

A brüsszeli bizottság elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az EU-ellenes Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke nem tudja kikezdeni az uniót. „Még ha elnökké is választanák, ezzel nem érne véget az európai projekt. Viszont bajt hozna a házhoz” – tette hozzá.

Juncker emellett megértést mutatott azok iránt, akik az EU jelenlegi állapotával elégedetlenek. „Európa sok mindent jól csinál, némely dolgot azonban rosszul. Arra kérem ezért a meggyőződéses európaiakat, hogy végre mozgassák meg magukat. Mert ha ülve maradnak a kanapén, miközben a szélsőjobboldaliak futnak, ez utóbbiak mindig is előnyben lesznek” – figyelmeztetett.

A protekcionizmus veszélyeire figyelmeztette az USA-t és Trumpot

Az interjúban Juncker – mint a Ria Novosztyi orosz hírügynökség kiemelte – óva intette Washingtont egy Brüsszellel szembeni kereskedelmi háborútól, és beszélt az Egyesült Államok és az Európai Unió „elidegenedéséről” is.

Juncker szerint Washington külgazdasági stratégiájának megváltozása árthat a kétoldalú viszonynak. „Elbírna-e az Egyesült Államok egy kereskedelmi háborút Európával szemben? Ez a lépés nem felelne meg sem az európai, sem az amerikai érdekeknek” – emelte ki, hangsúlyozva azt is, hogy az uniónak fel kell készülnie arra, hogy Washington protekcionistább lesz.

A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy Donald Trump amerikai elnök „kirohanásai” az Európai Unió ellen „nem múltak el nyom nélkül”. Mint mondta, „precedens nélküli, hogy az amerikai elnök üdvözli Nagy-Britannia kilépését az unióból, és bejelenti, hogy a többi országnak követnie kellene a példáját”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »