Oroszország a felminősítés kapujában

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Oroszország államadós-besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban az orosz gazdaság javuló növekedési dinamikájával indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás péntek este Londonban bejelentett javításával együtt megerősítette a devizában és helyi valutában fennálló rövid és hosszú futamidejű orosz szuverén kötelezettségek „BB plusz/B”, illetve „BBB mínusz/A3” osztályzatát.

A hosszú lejáratú orosz deviza-államadósság „BB plusz” besorolása egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású „BBB” sáv alapszintjétől.

  • Oroszország egyre jobb minősítéseket kap
Néhány héten belül ez a második kedvező hitelminősítői lépés Oroszország esetében.

A múlt hónapban a Moody’s Investors Service stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a „Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategória alsó határától ugyancsak egy fokozattal elmaradó – orosz államkötvény-besorolás kilátását. Indoklásában a Moody’s kiemelte, hogy megkezdődött az orosz gazdaság kilábalása a csaknem két éve tartó recesszióból.

Tavaly októberben a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is stabilra javította az addigi negatívról Oroszország államadós-osztályzatának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására.

A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, „BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot, egyedüliként a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül. A Standard & Poor’s és a Moody’s egyaránt már két éve átsorolta az orosz szuverén besorolást a befektetésre nem ajánlott sávba.

A Standard & Poor’s az orosz osztályzati kilátás pénteki javításához fűzött elemzésében – a Moody’s múlt havi indoklásához hasonlóan – azt emelte ki, hogy várakozása szerint az orosz gazdaság kétévi recesszió után az idén ismét növekedési pályára áll. Az orosz hazai össztermék (GDP) már tavaly is csak 0,2 százalékkal csökkent az S&P korábbi előrejelzésében szereplő 1 százalékos visszaesés helyett, és a hitelminősítő az idei évre 1,5 százalékos reálnövekedést vár az orosz gazdaságban.

Az S&P a 2017-2020 közötti időszakra éves átlagban 1,7 százalékos növekedési ütemekkel számol Oroszországban, elsősorban az emelkedő nyersolaj- és földgázárak, valamint a javuló befektetői hangulat hatására.

A hitelminősítő felidézi, hogy decemberben 5 dollárral 50 dollárra emelte a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség idei átlagárára szóló előrejelzését, és 55 dolláros hordónkénti Brent-árfolyamot vár a jövő év és az évtized vége közötti időszakra.

A Standard & Poor’s várakozása szerint az orosz gazdaság növekedésének fő hajtóereje a háztartási szektor élénkülő fogyasztása mellett középtávon is az olajárak mérsékelt emelkedése lesz.

Az ország elleni szankciók a visszatartó erő

A cég szerint ugyanakkor a gazdaság teljesítményét – az állam „mindent átható” gazdasági szerepvállalása mellett – rövid távon továbbra is terhelik a külföldi szankciók. Az S&P közölte: várakozása szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok által kirótt szankciók egyelőre érvényben maradnak, különös tekintettel az ellenségeskedések újbóli fellángolására Kelet-Ukrajnában, valamint az orosz hackerek gyanított behatolására nyugati szervezetekbe.

A hitelminősítő szerint az Oroszország elleni amerikai szankciók gyors feloldása sem várható, annak ellenére sem, hogy az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump Moszkvával szemben érzékelhetően barátságosabb viszonyra törekszik. Az amerikai kormány más tagjai, valamint a Kongresszus ugyanis változatlanul aggályosnak tartja a kapcsolatok szorosabbra fűzését az Amerikában hagyományosan ellenfélnek tekintett Oroszországgal – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »