Az orosz elit hatalmas összeget fektetett Trump-ingatlanokba

Donald Trump januári hivatalba lépése óta vehemensen és következetesen cáfolja azokat az állításokat, miszerint üzleti birodalmán keresztül érdekeltségei vagy kapcsolatai lennének Oroszországgal. Ám míg az amerikai törvényhozók és hírszerzési erők teljes mértékben kivizsgáltak minden lehetséges orosz kapcsolatot az elnök belső köreiben, szinte semmit sem tudunk az orosz befektetésekről az amerikai Trump-vállalatokban.

Egy, a Reuters által közzétett vizsgálat azonban megállapította, hogy az orosz elit közel százmillió dollár értékben fektetett be Trump-ingatlanokba Dél-Floridában. Mindez persze még azelőtt történt, hogy kiderült: Trump lesz az Egyesült Államok új elnöke.

A Reuters szerint több mint 63, orosz címmel vagy útlevéllel rendelkező személy vásárolt ingatlant Trump hét luxustornyának valamelyikében. A pontos adatokat – azaz hogy kik és mit vettek, valamint hogy mennyiért – nehéz lenne megmondani. Mindenesetre az biztos, hogy a lakótornyokban található 2044 egység körülbelül egyharmada – legalább 703 – korlátolt felelősségű társaságok (kft-k) tulajdonában van.

  • Az említett orosz elitről bővebben
A kft-k képesek elrejteni az ingatlantulajdonosok személyazonosságát, ezért a legtöbb konkrét vásárlóról semmit sem tudni. Azok között, akiket azonban mégis sikerült azonosítani, szerepel Alexander Yuzvik, Andrey Truskov, valamint Alexey Ustaev neve.

  • Yuzvik egy orosz állami tulajdonban lévő építőipari cég, a Spetstroi egyik vezetője volt, amely részt vett az FSB képzési központjának felépítésében. Az FSB az amerikai CIA orosz megfelelője.
  • Truskov az Absolute Group vállalat alapítója és résztulajdonosa, amely nagykereskedelmi elektronikával, banki szolgáltatásokkal, valamint ingatlanfejlesztéssel foglalkozik.
  • Ustaev pedig a szentpétervári Viking Bank alapítója, melyet a kommunizmus bukása után az egyik legelső magánkézben lévő befektetési bankként tartanak számon.

A Reuters szerint nem találtak törvénysértésre utaló bizonyítékot Trumppal vagy vállalataival kapcsolatban, továbbá egyik befektető sem tartozik Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köreihez. Mindazonáltal a vizsgálatban az áll, hogy mindhárman az orosz hatalom legfelső lépcsőfokán állnak, valamint tagjai a hírszerző közösségnek.

A szóban forgó Trump-ingatlanok közül hat Sunny Isles Beach floridai üdülővárosban található. Az amerikai népszámlálási adatok szerint itt az egyik legmagasabb a száma az Egyesült Államokban élő orosz származású lakosoknak. Közel 1200 orosz él a területen.

A demokraták aggódnak

Adam Schiff, az amerikai Kongresszus Hírszerzési Bizottságának vezető demokrata politikusa szerint ezek az orosz beruházások Trump vállalkozásaiban aggodalomra adhatnak okot minden amerikai számára.

„Míg az elnök állandóan tagadta, hogy befektetett volna Oroszországban, ennek a fordítottjáról sosem (vagy nagyon kevésszer) beszélt – legyen szó akár Trump amerikai tulajdonairól vagy külföldi vállalkozásairól. Ez még egy ok az elnök számára, hogy miért nem akarja a mai napig nyilvánosságra hozni az adóbevallását, mivel így jelentős szkepticizmussal kellene szembenéznie” – vélekedett Schiff.

A Reuters a floridai ingatlan-nyilvántartás, valamint interjúk alapján állította össze a riportot.

Forrás: Euronews / Reuters

Friss hírek