Brüsszel lecsapott a kartellező légitársaságokra

Kartellezés miatt közel 800 millió eurós pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság pénteken tizenegy légitársaságot. Ugyanezen ügyben a testület már 2010-ben büntetést szabott ki az érintett vállalatokra, az uniós bíróság azonban az akkori döntést később érvénytelenítette.

Brüsszel 776 millió euró megfizetésére kötelezte az Air Canada, az Air France-KLM, a British Airways, a Cargolux, a Cathay Pacific Airways, a Japan Airlines, a LAN Chile, a Martinair, a Qantas, a SAS és a Singapore Airlines társaságot, amiért a teherszállítási üzletágban kartellt működtettek, mesterségesen magasan tartották az árakat a fuvaroztatni szándékozók számára.

A szabálytalan szövetkezés 1999-től 2006-ig tartott, de szakértők szerint tovább is folytatták volna, ha a bizottság egy vizsgálattal be nem avatkozik.

Korábban összesen 800 millió euró pénzbírsággal sújtották a szóban forgó cégeket, az Európai Unió Bírósága azonban 2015 végén eljárási okok miatt hatályon kívül helyezte a büntetést.

A legnagyobb bírságot, 310 millió eurót az Air France-KLM kapta. A British Airways-nek 104 millió eurós büntetést kell megfizetnie, a többi cég 8,2-79,9 milliót tartozik leróni. A német Lufthansa mentesült a bírság alól, mert adatokkal szolgált az eljárásban. Több további társaság ellen is vizsgálat folyt, de a bizottság végül úgy döntött, nem szab ki rájuk bírságot.

„A mai döntés bizonyítja: a bizottság nem hagyja büntetlenül a kartelleket, nem tűri a tisztességtelen versenyt. A kartellezés törvénytelen, árt a fogyasztóknak és a cégeknek egyaránt” – írták a brüsszeli közleményben.

„Vállalkozások milliói függnek a légi szállítmányozási szolgáltatásoktól, amelyek az EU teljes importjának több mint 20 százalékát, az exportjának pedig közel a 30 százalékát szállítják” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, hozzátéve, hogy büntetést von maga után, ha a szektor vállalatai tisztességes verseny helyett kartelltevékenységet folytatnak.

Úgy tűnik, az Európai Bizottság mostanában nagyon rászállt a kartellező vállalatokra: múlt héten például két szektorban is szabott ki büntetéseket hasonló tevékenység folytatása miatt. Először hat autóalkatrész beszállító céget, majd hét elektronikai vállalatot sújtott horribilis összegű bírságokkal.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »