Merkel Putyinról mesél ma Trumpnak

Donald Trump amerikai elnök személyes megismerését és a bizalomépítést szolgálja Angela Merkel német kancellár mai washingtoni látogatása magas beosztású német kormányzati tisztségviselők szerint. Amerikai kormányforrások szerint Trump elnököt rendkívül érdeklik a német kancellár személyes tapasztalatai Putyin orosz elnökről. A látogatást eredetileg keddre tervezték, de  időjárási okok miatt péntekre halasztották.

Angela Merkel Donald Trump meghívására hivatalos bemutatkozó látogatást tesz a Fehér Házban. A kancellár örül a meghívásnak, azért is, mert „mindig jobb egymással beszélni, mint egymásról” – emelték ki az idézett berlini források.

Az amerikai elnök Angela Merkelnek címzett korábbi bírálataival kapcsolatban hozzátették, hogy a kancellár nem a múlttal kíván foglalkozni, hanem a jövővel, és fontosnak tartja a „közös alap” kialakítását, hiszen a következő hónapokban is a szoros német-amerikai együttműködés folytatására lesz szükség, tekintettel egyebek mellett a tavaszi olaszországi G7-csúcsra és a NATO vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára, illetve a G20 csoport vezetőinek júliusi hamburgi értekezletére.

  • Sűrű lesz a program
A kancellár elsőként négyszemközti megbeszélést folytat vendéglátójával, majd szélesebb körben tárgyalnak további 45 percig. Ezután gazdasági vezetők bevonásával – német részről a BMW, a Siemens és a Schäffler csoport vezérigazgatójának részvételével – folytatódik a tanácskozás újabb bő egy órán keresztül. Ezt követi a kancellár és az amerikai elnök közös sajtótájékoztatója, és a találkozót záró munkaebéd.

A politikai témákkal kapcsolatban a német kormányzati források kiemelték, hogy Angela Merkel számára a legfontosabb az Európai Unió szomszédságának biztonsági helyzete – beleértve a szíriai polgárháború, a közel-keleti békefolyamat és Líbia stabilizációjának ügyét -, valamint az ukrán válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodás végrehajtása.

Az Amerika Hangja rádió egy amerikai kormányzati tisztségviselőt idézve úgy fogalmazott: „Washingtonban kifejezett érdeklődéssel várják a csúcstalálkozót, Trump elnököt rendkívül érdeklik a német kancellár személyes tapasztalatai Putyin orosz elnökről”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »