ENSZ: Háborús bűncselekményeket követett el a szíriai rezsim

A szíriai légierő szándékosan hajtott végre légicsapásokat a Damaszkuszt és környékét ivóvízzel ellátó telepek ellen decemberben, és ezzel háborús bűncselekményt követett el – állapította meg az ENSZ Szíriával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottsága kedden. A bombázások következtében 5,5 millió ember maradt ivóvíz nélkül.

A brazil Paulo Pinheiro által vezetett bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a felkelők beszennyezték volna a vízkészleteket, ahogy azt a damaszkuszi kormány korábban állította.

Damaszkuszt és környékét 70 százalékban a Barada-völgyből az Éjn al-Fájáh forrásból eredő Barada folyó látja el vízzel, a térség 2012 és 2017 januárja között a lázadók ellenőrzése alatt állt.

Kapcsolódó cikkünk: Már a vízért is harcolnak Szíriában

A vizsgálóbizottság szerint szintén szándékos volt a kormányerők támadása egy oktatási komplexum ellen az ország északi részén, amelyben 21 gyermek vesztette életét.

A tavaly októberi bombázásban azonosított harci repülőgépeket kizárólag a szíriai hadsereg használja – mutatott rá a testület. A bizottság háborús bűncselekménynek minősítette a felkelők kezén lévő Idlíb tartományban található Haasz nevű falu iskolája elleni támadást.

A vegyi fegyverek használatával sem hagytak fel

A vizsgálóbizottság egyúttal azt is jelentette, hogy a szíriai rezsim nem hagyott fel a vegyi támadásokkal, sőt, az év eleje óta többször is bevetett klórgázt.

A vegyi fegyverek bevetése háborús bűncselekménynek minősül, és szembemegy a betiltásukra vonatkozó nemzetközi egyezményekkel – figyelmeztetett a bizottság az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén.

A szíriai erők az elmúlt három évben leginkább klórgáz használtak vegyi támadásaikhoz, míg korábban a szarin nevű idegmérget alkalmazták.

Január 8-án a Damaszkusz szomszédságában található Baszíme faluban számos civil sebesült meg, miután a kormányerők klórgázt vetettek be ellenük. Januárban és februárban az ENSZ nyomozói négy további, fojtógázzal elkövetett támadást jegyeztek fel a Damaszkuszt körbefogó Kelet-Gúta térségében.  2013-ban a rezsim feltehetőleg több mint 1400 emberrel végzett Kelet-Gútában egy szarintámadásban.

Kapcsolódó cikkeink:

A bizottság megjegyezte, hogy a konfliktusban részt vevők mindkét oldalon számtalan háborús bűncselekményt követtek el, és továbbra sem hagytak fel a jogsértésekkel. Az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentése a 2016. július 21-e és 2017. február 28-a közötti időszakban elkövetett jogsértésekről adott számot.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »