Szigorúbb fegyverellenőrzési szabályozást hagyott jóvá az EP

Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) a vaktöltényes és a hatástalanított fegyverek szigorúbb ellenőrzését célzó felülvizsgált uniós szabályozást kedden – közölte az EP sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott szabályozás egy 1991-ben hozott uniós irányelvet szigorít az olyan kiskapuk kizárása érdekében, amelyet a 2015 januárjában Párizsban elkövetett merénylők is kihasználtak hatástalanított fegyvereket beszerzése, felújítása és újbóli működőképessé tétele céljából.

Annak érdekében, hogy a riasztópisztolyok és hatástalanított fegyverek ne kerülhessenek rossz kezekbe, az új szabályozás szigorúbb ellenőrzési rendszert követel meg a tagállamoktól az ilyen fegyverek engedélyeinek kibocsátása és megújítására vonatkozóan, valamint a fegyvertartási információk tagországok közötti automatikus cseréjét írja elő.

Mivel egyes uniós tagországokban engedély nélkül lehet árusítani az ilyen fegyvereket, a naprakész szabályozás egységesíti az eltérő tagállami intézkedéseket és ugyanolyan törvényi szabályozást ír elő az engedélyeztetésre, mint amilyen a valódi fegyverekre vonatkozik. A felülvizsgált irányelv emellett erősíti a lőfegyverek jelölésére vonatkozó szabályokat is, valamint világosan rendelkezik arról, hogy a hatástalanított fegyvereket be kell jelenteni a nemzeti hatóságoknál.

Az uniós parlament arra kérte az Európai Bizottságot, hogy még 2017 tavaszán fogadja el azt az irányelvet, amely nemzetközi szakértők bevonásával azt biztosítaná, hogy a hatástalanított fegyverek visszafordíthatatlanul használhatatlanokká váltak – közölte az Európai Parlament.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »