Lezárták a Gazprom elleni vizsgálatot

Az Európai Bizottság lezárta a trösztellenes vizsgálatot, és megállapította, hogy a Gazprom által felajánlott kötelezettségvállalások az uniós szabályoknak megfelelő, előre tekintő megoldást jelentenek, eloszlatják a versenyjogi aggályokat, általuk javul a közép- és kelet-európai gázpiacok integrációja, valamint a gáz határok nélkül, versenyképes áron juthat el a fogyasztókhoz – mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az uniós biztos kifejtette, a Gazprom által felajánlott kötelezettségvállalások végleg lebontják a gáz határokon átnyúló viszonteladásának korlátait, és az ilyen gázforgalmat a közép- és kelet-európai gázpiacokon is lehetővé teszik, a közép- és kelet-európai gázárakat a versenyképes referenciaárakhoz igazítják.

Emellett a Gazprom számára tiltják a gázinfrastruktúrával kapcsolatban a vevői által biztosított azon előnyök kihasználását, amelyekre a gázellátási erőfölénye révén tett szert – mondta az uniós biztos.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »