Csak pénteken találkozik Angela Merkel és Donald Trump

Angela Merkel Donald Trump meghívására hivatalos bemutatkozó látogatást tesz a Fehér Házban. A kancellár örül a meghívásnak, azért is, mert “mindig jobb egymással beszélni, mint egymásról” – emelték ki az idézett berlini források.

Az amerikai elnök Angela Merkelnek címzett korábbi bírálataival kapcsolatban hozzátették, hogy a kancellár nem a múlttal kíván foglalkozni, hanem a jövővel, és fontosnak tartja a “közös alap” kialakítását, hiszen a következő hónapokban is a szoros német-amerikai együttműködés folytatására lesz szükség, tekintettel egyebek mellett a tavaszi olaszországi G7-csúcsra és a NATO vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára, illetve a G20 csoport vezetőinek júliusi hamburgi értekezletére.

A kancellár elsőként négyszemközti megbeszélést folytat vendéglátójával, majd szélesebb körben tárgyalnak további 45 percig. Ezután gazdasági vezetők bevonásával – német részről a BMW, a Siemens és a Schäffler csoport vezérigazgatójának részvételével – folytatódik a tanácskozás újabb bő egy órán keresztül. Ezt követi a kancellár és az amerikai elnök közös sajtótájékoztatója, és a találkozót záró munkaebéd.

A találkozót eredetileg kedden tartották volna, de az Egyesült Államokban hétfő estétől várható hóviharok miatt végül péntekre halasztották. A meteorológiai előrejelzések szerint a keleti partvidéken hétfő estétől óriási hóviharok várhatóak, a légitársaságok már jelezték, hogy több ezer járatot törölnek Washingtontól New Yorkon át Bostonig.

A politikai témákkal kapcsolatban a német kormányzati források kiemelték, hogy Angela Merkel számára a legfontosabb az Európai Unió szomszédságának biztonsági helyzete – beleértve a szíriai polgárháború, a közel-keleti békefolyamat és Líbia stabilizációjának ügyét -, valamint az ukrán válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodás végrehajtása.

Azzal kapcsolatban, hogy Washington elvárja a NATO-tagországoktól a 2014-es cardiffi csúcson tett vállalás teljesítését, miszerint a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre kell emelni a védelmi kiadásokat, rámutattak, hogy ez az elvárás nem Donald Trump hivatalba lépésével jelent meg, Németország pedig eddig is kiállt és a jövőben is kiáll a 2 százalékos cél mellett. Ezt mutatja, hogy csak az idén mintegy 8 százalékkal növelték a védelmi minisztérium költségvetését. Azonban a 2 százalékos cél a német értlemezés szerint inkább jelképes jelentőséggel bír, sokkal fontosabb a védelmi képességek célzott fejlesztése és a hiányosságok pótlása a NATO még készülő, valamennyi tagországot átvilágító felmérése alapján.

Az utóbbi hónapok másik fontos témájával, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok ügyével és az amerikai fél által kifogásolt egyensúlytalansággal, a német külkereskedelmi mérleg Amerikával szemben is nagymértékű – tavaly 49 milliárd eurót elérő – többletével kapcsolatban kiemelték, hogy a gazdasági együttműködés mindkét félnek előnyös.

Ezt nemcsak az jelzi, hogy német cégek eddig 271 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat az Egyesült Államokban, ami a tízszerese az amerikai vállalatok által Németországban végrehajtott működőtőke-beruházásoknak, hanem a többi között az is, hogy az Egyesült Államokban termelő német cégek csak közvetlenül 810 ezer embernek adnak munkát.

A Donald Trump által az amerikai gazdaság érdekeinek védelmében a német autóiparral, és konkrétan a BMW-vel összefüggésben kilátásba helyezett büntetővámokról szólva hozzátették, hogy ez az ügy a washingtoni vezetés tervezett adóreformjához illeszkedik, amely még nemigen körvonalazódott, majd csak az egészségügyi rendszer reformja után kerülhet napirendre – mindenesetre a német fél készen áll a tárgyalásokra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Stephen Szabo, a Transzatlanti Akadémia igazgatója és a German Marshall Alap szakértője úgy vélekedett, hogy Merkelt aggaszthatja Trump elnök “esetleg túlságosan is elnéző álláspontja Oroszországgal kapcsolatban”, s attól tart, hogy Washington feloldja az Ukrajna miatt hozott szankciókat.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője pénteken mérsékelni próbálta ezeket az aggodalmakat, és sajtóértekezletén leszögezte: szó sem lehet a szankciók feloldásáról. Spicer egyébként a Trump-elnökség egyik eddigi legfontosabb eseményének minősítette Merkel vizitjét.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »