Az összes francia elnökjelölt nekiment a kormánynak

A francia elnökválasztás különböző jelöltjei vasárnap egybehangzóan ostorozták a szocialista kormányt, amiért megengedte, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kampánygyűlést tarthasson a kelet-franciaországi Metzben.

A jobboldal jelöltje, Francois Fillon azzal vádolta Francois Hollande hivatalban lévő szocialista államfőt, hogy „felháborító módon felrúgja az európai szolidaritást”.

Fillon szerint Franciaországnak a holland példát kellett volna követnie, betiltva az elnöki rendszer bevezetéséről, azaz Recep Tayyip Erdogan elnök hatalmának kiterjesztéséről döntő, április 16-i török referendum kampányrendezvényét.

A francia jobboldal jelöltje, Fillon azt mondta, hogy Franciaország két „legközelebbi szövetségesét”, Németországot és Hollandiát „hallatlan módon, nyilvánosan megsértették” a török vezetők. Érvelése szerint „közös álláspontot kellett volna érvényre juttatni” a török követelésekre adandó válasszal kapcsolatban.

Erdogan válaszlépésekkel fenyegette meg a holland kormányt, és náci maradványoknak, fasisztáknak nevezte a Hollandia vezetőit. Közben az osztrák és a német hatóságok is lépéseket tettek, megakadályozandó, hogy török miniszterek kampányoljanak az országukban élő török kisebbség körében.

Kapcsolódó cikkeink:

A francia radikális jobboldal jelöltje, Marine Le Pen, aki jelenleg az első helyen áll az áprilisi elnökválasztás esélyeit mérlegelő közvélemény-kutatásokban, szintén kirohanást intézett a párizsi kormány ellen.

„Miért kéne eltűrnünk a saját földünkön azt, amit más demokráciák visszautasítottak? Ne legyen török választási kampány Franciaországban” – írta Twitter-felületén a Nemzeti Front vezetője.

A kormány megengedő álláspontját bírálta – még ha burkoltabb megfogalmazásban is – Emmanuel Macron centrista elnökjelölt is, aki úgy fogalmazott, hogy Franciaországnak „szilárd támogatást kell nyújtania európai unióbeli partnereinek”.

A köztársaság törvényeinek tiszteletéből kiindulva, országunknak nem szabadna megengednie a saját földjén (…) semmilyen, a demokráciánk, szövetségeseink és értékeink ellen irányuló támadást” – mondta az áprilisi elnökválasztáson második fordulós győzelemre esélyes Macron.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter ezzel szemben azt mondta Cavusoglu kampányfellépéséről, hogy „miután nem veszélyezteti a közrendet, nem volt ok ennek a nagygyűlésnek a betiltására”. Ayrault szerint a metzi török rendezvényt a gyülekezési szabadság nevében engedélyezték. A francia diplomácia vezetője egyúttal nyugalomra intette Törökországot és Hollandiát, amelyek között diplomáciai viszály tört ki a török kampányrendezvények meghiúsítása miatt.

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »