Hollandia a török családügyi minisztert sem engedte be

A holland rendőrség megállította a határon a török családügyi miniszter konvoját, amikor megpróbált az országba lépni.

A két NATO-tagország közötti feszültség újabb jelenként a török rendőrség szombaton elzárta a holland diplomáciai képviseletek be- és kijáratait – tudta meg a TASZSZ orosz hírügynökség diplomáciai forrásból.

Fatma Betul Sayan Kaya családügyi miniszter előzőleg Németországban tartott találkozókat, és közúton kívánt Hollandiába utazni, ám konvoját visszafordították Németországba – jelentette a CNN-Türk török hírtelevízió. Az NTV holland televízió viszont azt jelentette, hogy a rendőrök nem engedték belépni a minisztert a rotterdami török konzulátusra. A miniszter Twitter-üzenetében közölte, hogy a konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök.

A RTV Rihnmond rádió-televíziós társaság jelentése szerint mintegy 700 török tüntető várta a miniszter érkezését a rotterdami konzulátusnál zászlókkal és transzparensekkel.

Előzőleg Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott – jelentette szombaton a CNN Türk török hírtelevízió és az NTV holland köztévé. A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt. Cavusoglu gépe szombat este megérkezett a kelet-franciaországi Metzbe, ahol a miniszter vasárnap egy török szervezet találkozóján vesz részt – közölte szóvivője.

„Biztonsági okokból elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait, hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is” – közölte a török külügyminisztérium.

A tárca azt is közölte, hogy bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele, hogy a minisztérium nem kívánja, hogy a nagykövet egy ideig visszatérjen állomáshelyére. „Elmagyaráztuk partnereinknek, hogy a Törökország és a hollandiai török közösség ellen hozott súlyos döntésnek komoly következményei lesznek diplomáciai, politikai, gazdasági és más téren” – áll a tárca közleményében.

A török kormány tagjai egy sor európai országban terveznek kampánygyűlést tartani honfitársaiknak az elnöki hatáskörök növeléséről szóló alkotmánymódosítás mellett.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/AP/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »