Tusk újraválasztása miatt Lengyelország tagadó politikába kezd

Lengyelország mostantól obstruálni fogja az Európai Unió munkáját, és kemény játékot fog játszani Brüsszelben, miután az unió Varsó tiltakozása ellenére újraválasztotta Donald Tusk volt lengyel kormányfőt az Európai Tanács élére – közölte a lengyel külügyminiszter.

Donald Tuskot, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinek a régi ellenlábasát csütörtökön újabb két és fél évre választották meg a tanács elnökének, egyetlen ellenszavazattal, Lengyelországéval.

Witold Waszczykowski külügyminiszter szombaton hangsúlyozta: kormánya „más kezdeményezések megvétózásával nagyon kemény játékot fog játszani az Európai Unióban. Egy dolgot világosan le kell szögezni: az uniós politika a kettős mérce és a megtévesztés politikája lett” – mondta a külügyminiszter a Super Express című bulvárlapnak. Waszczykowski közölte: Lengyelország nem fogja bojkottálni az Európai Tanács üléseit, és részt fog venni a találkozókon.

Tusk újraválasztását Varsó úgy értelmezte, mint egy olyan kérdést, amelyben figyelmen kívül hagyták Lengyelország létfontosságú érdekeit a Németország uralta Brüsszelben – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség. „A biztonság kedvéért alaposan csökkentünk kell az EU iránti bizalmunkat és tagadó politikába kell fognunk” – mondta Waszczykowski.

Az euroszkeptikus PiS kormánya korábban már az EU végrehajtó szervével, az Európai Bizottsággal is összetűzésbe keveredett a jog uralma, a bevándorlók, a klímapolitika és a környezetvédelem kérdésében.

A konzervatív PiS azzal vádolja a centrista Tuskot, hogy hatáskörét túllépve bírálta a varsói kormányt a parlament tavalyi ellenzéki blokádja idején, amely a parlamenti tudósítók munkájának tervezett korlátozása ellen tiltakoztak.

Tusk 2015-ig a legnagyobb ellenzéki párt, a Civil Platform (PO) elnöke volt.

A kormánynak az EU-val való vitái ellenére a lengyel lakosság többségében EU-párti. Lengyelország kapja messze a legtöbb támogatást az unió 28 tagállama közül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek