Újabb török kampányrendezvényt tiltottak be Svájcban

A svájci rendőrség pénteken megtiltotta egy kormánypárti török politikusnak, hogy az államfő jogkörének kiterjesztését előirányzó török alkotmánymódosítás mellett kampányoljon az észak-svájci Aargau kantonban élő honfitársai körében.

A rendőrség – hasonlóan a német és az osztrák hatóságokhoz – a döntését azzal indokolta, hogy a rendezvény jelentős biztonsági kockázatokkal járna. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) képviselő Hursit Yildirim péntek este tartott volna kampánybeszédet egy török szervezet felkérésére.

A svájci külügyminisztérium csütörtökön azt jelentette be: állami szinten nem gördítenek akadályt az elé, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a hét végén Zürichben kampányoljon. Mint azonban a sajtóból kiderül, még keresik a pontos helyszínt a vasárnap este tartandó beszédhez, miután az eredetileg tervezett zürichi szálloda biztonsági okokra hivatkozva lemondta a rendezvényt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Európa Tanács felsorolta a török elnöki rendszer veszélyeit

Sorra mondják le Európában a török politikusok kampányrendezvényeit

Kern az egész EU-ban megtiltaná a török kampányolást

A török kormánytagok azért kampányolnak külföldön élő választóiknál, mert Törökországban április 16-án népszavazást rendeznek az alkotmánymódosításról, amely arról rendelkezik, hogy megszűnik a miniszterelnöki tisztség, és az államfő lesz a végrehajtó hatalom vezetője.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »