Karnyújtásnyira az 50. cikkely aktiválása

Az Európai Unió illetékesei arra készülnek, hogy Theresa May brit miniszterelnök a jövő héten, akár már kedden bejelentheti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását – írta brit kormányforrásokat idézve a szombati Financial Times.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválásának bejelentése hivatalosan el is indítja – Nagy-Britannia távozási folyamatát az EU-ból, kétévi tárgyalási időtávlatot engedélyezve a kilépési feltételekről.

A brit kormány által felvázolt hivatalos menetrend – amelyet a Downing Street a londoni üzleti napilap szombati cikkére reagálva meg is erősített – az, hogy London március végéig jelenti be a kilépési folyamat elindítását az 50. cikkely aktiválásával.

A Financial Times név nélkül idézett bennfentes forrásai szerint azonban a hétvégi brüsszeli EU-csúcson a többi 27 tagállam vezetőinek jelezték, hogy készüljenek a cikkely aktiválásának jövő heti bejelentésére.

A lap egyik brit kormányforrása közölte: az ő reményei szerint Theresa May már kedden, „de a jövő hét végéig mindenképpen” bejelentheti a kilépési folyamat hivatalos elindítását. A Financial Times forrásai szerint ebben az esetben április 6-án Brüsszelben újabb EU-csúcstalálkozó lenne, amelyen az 50. cikkely aktiválásáról szóló brit értesítésre adnának az unió részéről hivatalos választ.

A brit kormánynak a parlament részéről még nincs felhatalmazása a kilépési folyamat elindításának hivatalos bejelentésére. A felhatalmazásról szóló törvénytervezetet az elmúlt hetekben a londoni törvényhozás alsóháza és felső kamarája, a Lordok Háza is megtárgyalta, és a felsőház módosításokat fűzött a tervezethez. Ezek egyike arra szólítja fel a brit kormányt, hogy vállaljon akár egyoldalúan garanciákat a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is. London azonban ezt csak viszonossági alapon hajlandó megtenni, vagyis elvárja, hogy a többi EU-tagállam is hasonló garanciákat vállaljon az ott élő britek jogosultságainak megvédésére.

Az alsóház hétfőn tárgyalja ismét a felhatalmazásról szóló tervezetet, és ha érvényteleníti a Lordok Háza által elfogadott módosításokat, a törvénytervezet újból a felső kamara elé kerül. Általános várakozások szerint azonban a Lordok Háza ebben az esetben már módosítások nélkül átengedné az indítványt, és a parlamenti folyamat hétfőn lezárulhat.

Theresa May a szokásos hétfő helyett a tervek szerint kedden ismerteti az alsóház képviselőivel az EU-csúcson történteket, és a Financial Times szerint ez olyan találgatásokra adhat okot, hogy a kormányfő a felszólalást felhasználhatja az 50. cikkely aktiválásának bejelentésére is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »