Belső feszültségek az osztrák koalícióban

Koalíciós vita alakult ki a gyülekezési jog megváltoztatásáról Ausztriában, miután a néppárti belügyminiszter azt javasolta, hogy szigorítsák a gyülekezési törvényt, és tiltsák meg külföldi politikusok Ausztriában tartandó kampányrendezvényeit – számolt be a Kurier című osztrák lap pénteken.

Wolfgang Sobotka néppárti belügyminiszter tervei szerint a közbiztonság és a közrend veszélyeztetése esetén a külügyi tárcavezetővel egyetértésben – a kormány beleegyezésével – betilthatná a nem uniós országokból érkező politikusok ausztriai rendezvényeit, amennyiben nem belpolitikai választási kampányról van szó és a szereplés fenyegetést jelent az osztrák állam alapértékeire, a békés egymás mellett élésre és a menekültek integrációjára. Sobotka nem zárta ki, hogy beutazási tilalmat is elrendelhetnek.

Ugyan a nagyobbik koalíciós fél, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is helyesli az Ausztriában tervezett külföldi kampányrendezvények betiltását, Christian Kern pártelnök azonban a belügyminiszter tervezetét nem tartja jónak.

Javaslatok és vádak a szociáldemokraták részéről

  • Hans Peter Doskozil védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus szerint „azonnali intézkedésre van szükség és nem egy nyáron bevezetendő törvényi szabályzásra”. A gyülekezési jog tekintetében kiemelte: alkotmányosan elfogadható tervezet kell.
  •  Az SPÖ biztonságpolitikai szóvivője, Otto Pendl szerint a belügyminiszter „a populista kijelentéseken” túl valóságos megoldásokat nem tud kínálni a problémákra.
  • Thomas Drozda szociáldemokrata kancelláriaminiszter úgy vélte, hogy megvalósíthatatlan a belügyminiszter elképzése. Indoklása alapján alkotmányellenesnek minősítette, hogy a belügyminiszter a gyülekezési törvény nagy részét megváltoztatná.
  • Az ÖVP a szociáldemokraták „egyértelmű álláspontját” hiányolta
Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke úgy vélte, hogy egy tartalmi javaslatot nem lenne szabad ilyen formán elutasítani és személyes támadásokra kihasználni. A pártelnök szerint a belügyminiszter „ésszerű és gyakorlati” megoldást adott. „A kancellárnak egyértelművé kell tennie, hogy támogatják vagy elutasítják azt, hogy török politikusok az alkotmányozó népszavazás miatt Ausztriában kampányoljanak” – mondta.

Werner Amon pártfőtitkár meglátása szerint míg a kancellár korábban elutasította a néppárti külügyminiszter azon javaslatát, hogy külföldi politikusok Ausztriában kampányoljanak, később Kern európai szabályzást szorgalmazott.

Sobotka a vádakra úgy reagált, hogy javaslata „gyors és praktikus megoldás”, hiszen a lakosság ellenzi, hogy a külföldi konfliktusokat „behozzák Ausztriába”.

Gaggenau német város önkormányzata múlt héten megtiltotta két török miniszternek, hogy a helyi török közösségnél – amelynek sok tagja Törökországban is szavazati joggal bír – az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljon, és a hollandiai Rotterdamban is megtiltották a tervezett török kampányrendezvényeket.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »