Közvetlenül a Brexit előtt jöhet a skót népszavazás

A Skócia függetlenségéről szóló népszavazást 2018 őszén lehetne megtartani, mindössze pár hónappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a BBC-nek.

Egy második skót függetlenségi népszavazás lehetősége tovább bonyolítja Theresa May brit miniszterelnök Brexit-tárgyalásait a maradék 27 EU-tagországgal.

Sturgeon szerint azért 2018 ősze lenne a leglogikusabb időpont Skóciának a referendum megtartására, mert addigra valószínűleg teljesen körvonalazódnak a kilépés feltételei.

„Mikor a Brexit kimenetele és feltételei világossá válnak, akkor jönne el Skócia számára is az ésszerű időpont, hogy eldönthessük: ez-e az út, amire mi is rá akarunk lépni” – mondta a skót miniszterelnök.

A brit EU-tagságról tartott tavalyi referendumon – amelyen országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre szavazott – a skót választók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt. Skócia, miután két évvel ezelőtt azt ígérték neki, hogy ha lemond a függetlenségről, megőrizheti EU-tagságát, most mégis azzal szembesül, hogy távoznia kell az Európai Unióból, sőt az EU belső piacáról és a vámunióból is, és minden kompromisszumos javaslatát lesöprik. Bővebben

A szavazás időpontjával kapcsolatban még semmilyen konkrét döntés nem született. A jelenlegi alkotmányos egyezmények értelmében ugyanis a skót függetlenségi referendum megtartásához szükséges az Egyesült Királyság kormányának jóváhagyása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / BBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Prága, 2017. október 20.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke egy szavazóhelyiségbe érkezik Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Filip Singer)

Az ANO nyerte a cseh választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.

Read More »