Az Audit is perbe fogják Ausztráliában a dízelbotrány miatt

Az ausztrál Versenyjogi és Fogyasztói Bizottság (ACCC) szerdán bejelentette, hogy pert indít az Audi AG ausztrál vállalata ellen.

Az Audit azzal vádolják, hogy több mint 12 ezer emissziósérték-manipuláló szoftverrel rendelkező gépjárművet értékesítettek Ausztráliában. Az ACCC már tavaly szeptemberben pert indított hasonló vádakkal a Volkswagen ausztráliai képviselete ellen.

A per indítói pénzbírság fizetését, helyesbítő reklámokat, korrekciós nyilatkozatokat várnak az ügyben a német autógyártótól.

Ez a jogi fejlemény újabb terhet róhat a német Volkswagen csoportra, amelyet az emissziósérték-manipuláló szoftver használata által kiváltott nemzetközi botrány miatti perek és bírságok már eddig is érzékenyen érintettek.

A Volkswagen tavaly 10,03 milliárd dollár értékben kötelezte el magát 487 ezer, az emissziós értékek manipulálására alkalmas szoftverrel ellátott 2,0 literes dízelmotorral rendelkező autó visszavásárlására. A Volkswagennek összesen mintegy 25 milliárd dollárt kell majd fordítania az Egyesült Államokban autók visszavásárlására, kártérítésre és büntetésekre, ugyanakkor Európában csak az érintett autók átalakítását vállalták, a cég az európai autósoknak nem tervezi kártérítés kifizetését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters / Kitekintő

Friss hírek