Kína kompromisszumos megoldást akar a Koreai-félszigeten

Kína azt javasolta szerdán, hogy Észak-Korea hagyjon fel nukleáris és rakétakísérleteivel, cserébe azért, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait.

Vang Ji kínai külügyminiszter a Phenjan, valamint Szöul és Washington közötti feszültséget úgy jellemezte, hogy a felek egymás felé rohannak, és egyik sem hajlandó kitérni. Peking szerint mindkettőnek „rá kell lépnie a fékre” – mondta a miniszter a kínai parlament évenkénti ülésszaka közben megtartott sajtóértekezletén.

„Azzal, hogy a felek kölcsönösen felfüggesztik a másikat irritáló tevékenységüket, közelebb juthatunk ennek a biztonsági dilemmának a megoldásához és ahhoz, hogy újra leüljünk a tárgyalóasztal köré” – mondta Vang Ji arra utalva, hogy Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok sok évvel ezelőtt tárgyalásokat folytatott Észak-Koreával nukleáris programja leszereléséről, de ezek a tárgyalások zsákutcába jutottak.

Kína a maga részéről nemrég megbüntette Phenjant, hogy nyomást gyakoroljon rá: februárban az év végéig felfüggesztette a szénimportot Észak-Koreából. Bővebben

Vang Ji egyúttal felszólította Dél-Koreát, hogy függessze fel a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését, amelyet éppen azért kezdett el már kedden Szöul és az Egyesült Államok, mert Észak-Korea hétfőn reggel elindított négy ballisztikus rakétát, amelyek Japán közelében csapódtak a tengerbe.

A nagy hatótávolságú radarokkal rendelkező THAAD-ot egyébként is telepítették volna, de eredetileg csak az év végén állították volna hadrendbe. A kínai külügyminiszter „rossz döntésnek” nevezte, hogy elkezdték telepíteni a tervezett THAAD-üteg elemeit, „ez a legnagyobb gond Peking és Szöul viszonyában” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ENSZ BT elítélte Észak-Koreát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorúan elítélte kedden egy sajtóközleményben, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki, kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az ország tetteivel egyre inkább a térség destabilizálására törekszik, és hogy tartósan ellenszegül a BT határozatainak.

Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok azonnal tiltakoztak a rakétakilövések miatt, az USA és Japán rögtön az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kérte, amely szerdán lesz.

A BT még ez előtt kiadta a Phenjant elítélő sajtközleményt, amelyben azzal fenyegette meg, hogy az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket hoz ellene. Felszólította, hogy tartózkodjon a hasonló akcióktól. A BT ezenkívül sajnálattal állapítja meg, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákra költi anyagi forrásait, miközben állampolgárai nagy szükséget szenvednek.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP/dpa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »