Kurz nem vár az EU-ra, gyorsan lépnek a török kampány ügyében

Ausztriában napokon belül törvényjavaslatot nyújtanak be arról, hogy külföldi politikusok ne tarthassanak az országban választási rendezvényt – jelentette be Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

„Nem segít nekünk, ha valaki idejön és idehozza Ausztriába a választási küzdelmét és a széthúzást” – mondta az osztrák miniszter. Hozzátette: a török társadalom számára ez nagy kihívás, mert ott különösen felfokozott a hangulat a tavaly júliusi puccskísérlet és a kurd konfliktus miatt.

Az osztrák külügyminiszter kijelentette: elvárják Törökországtól, hogy politikusai Ausztriában ne tartsanak választási rendezvényt, és nagyon remélik, hogy ezt tiszteletben is tartják majd.

Kurz azt is elmondta, hogy nyitott a kérdés az európai szintű rendezés iránt, de mivel az uniós tagállamok többségében nem élnek török közösségek, a legjobb mód Ausztria számára jelenleg a gyors, nemzeti szintű megoldás.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Az Ausztriával határos Németországban – ahol a határon túli török közösségek legnagyobbja él, mintegy hárommillió tagja közül minden második szavazójoggal is rendelkezik Törökországban – csütörtökön Gaggenau város önkormányzata tiltotta meg két török miniszternek, hogy a helyi török közösségnél az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljon.

A hollandiai Rotterdamban is megtiltották a tervezett török kampányrendezvényeket. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szombaton egy antalyai kampányrendezvényen kijelentette: Hága tiltakozása ellenére elutazik a tervezett március 11-i rotterdami nagygyűlésre, és arra buzdítja majd az ott élő törököket, hogy az államfői jogkörök kiszélesítésére szavazzanak az áprilisi referendumon.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »