Durvul a drogháború Mexikóban, csúnya év jöhet

Az elmúlt évek folyamán ismét súlyosbodott a helyzet Mexikóban, 25 éve nem okozott ennyi halálesetet a mexikói drogháború, mint idén januárban. A szövetségi statisztikák szerint az év első hónapjában kétezer gyilkosság történt, melyek fele becslések szerint a drogháborúval hozható kapcsolatba.

2011 volt az ország elmúlt évtizedeinek legvéresebb éve, amit egy rövid javulás követett de 2014 óta ismét folyamatosan fokozódik a drogháború intenzitása, amit az új amerikai elnökkel  romló viszony csak tovább mélyíthet.

Az elmúlt évben 20792 gyilkosság történt, ami 2015-höz képest 22%-os, 2014-hez képest pedig 35%-os növekedés, az új év első hónapjából pedig azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a növekvő tendencia folytatódni fog.

Ezen a héten két nő és kilenc férfi holtestét találták meg, a következő üzenettel: „Ha háborút akartok, megkapjátok”. A mexikói hatóságok nem erősítették meg, hogy az üzenet egy rivális drogkartellnek szól vagy magának a kormánynak, mindenesetre beszédes, hogy a gyilkosságok előtt pár nappal vezényeltek a térségbe több katonát.

Az állapot rosszabbodhat, ha az USA-val nem rendeződik a viszony. Donald Trump elnöksége előtt a két ország közösként definiálta a drogproblémát, ha ez a jövőben változik és az amerikai elnök elzárkózik az együttműködéstől, könnyen veszélybe kerülhet a Merida Kezdeményezés, melynek keretében az Egyesült Államok repülőgépeket, helikoptereket, drogkereső kutyákat juttatott a mexikói államnak a szervezett bűnözés elleni harchoz. A Merida programot 2008-ban hozták létre, és azóta több mint 2.6 milliárd dollár támogatást jelentett a mexikói helyi és állami rendőrségnek, de részben ebből finanszírozták az igazságügyi rendszer modernizálását is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A mexikói vezetők, akiket felháborítottak Trump elképzelései a határra tervezett falról és a bevándorlási politikáról, úgy gondolják, országuk el tudná viselni a támogatás elvesztését. Múlt héten a mexikói belügyminiszter Miguel Angel Osorio Chong egy helyi újságírónak azt nyilatkozta, hogy a Merida támogatás „nem túl jelentős” és „semmi probléma nem lenne a visszavonásával, az elmúlt években Mexikó változott, növekedett sokat fejlődött és erősödött”.

A gyilkosságok száma viszont folyamatosan emelkedik. A szervezett bűnözés okozta haláleseteket az elmúlt 10 évben 175.000-re becsülik.

A kartellek brutalitására válaszul a kormány katonákat is bevet, hogy segítsék a tehetetlen helyi erőket, a rendőröket ugyanis gyakran lefizetik vagy beszivárognak közéjük. Az elmúlt években új stratégiát is kifejlesztettek a bűnüldöző szervek: célzott támadásokat intéznek a legmagasabb rangú vezetők ellen, de ez a megközelítés is csak részben mondható sikeresnek, sok szakértő szerint a letartóztatott vagy lelőtt vezetők helyéért rögtön harcok kezdődnek a szervezeten belül, ami növeli a gyilkosságok számát.

Jorge Chabat biztonsági szakértő szerint nem a katonák létszámát kellene tovább növelni. A megoldást a jogrendszer megerősítésében, a rendőrség és igazságügyi rendszer megreformálásában látja. Ezt a célt szolgálja a Merida Kezdeményezés is, ami szerinte kiváló eszköz arra, hogy elindítson egy folyamatot, de ennél többre van szükség a szervezett bűnözés visszaszorításához.

Forrás: Los Angeles Times

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »