Mexikó meg akarja kerülni Trumpot

Ildefonso Guajardo mexikói gazdasági miniszter pénteken Detroitba látogat, ahol többek között a Ford és a General Motors autógyártó cégek vezetőivel találkozik, hogy ellehetetlenítsék Donald Trump amerikai elnök mexikói export megbüntetésére irányuló tevékenységét.

Guajardo ezenkívül olyan autóalkatrész-gyártókkal is felveszi a kapcsolatot, akiknek Detroitban és Mexikóban is vannak érdekeltségeik. A találkozókon elsősorban az amerikai-mexikói kereskedelemről, valamint az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) jövőjéről lesz szó.

  • Trump fenyegetései
Trump megfogadta, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a NAFTA-ból, ha az nem kap jobb feltételeket a társulásban. Továbbá első intézkedései között szerepelt, hogy aláírt egy rendeletet az amerikai határok védelméről és ennek részeként a mexikói határon egy masszív fal felépítéséről, melynek költségeit Mexikóval akarja megfizettetni.

Kapcsolódó cikkeink:

Trump kiszámíthatatlansága miatt Mexikó nem számít semmiféle tárgyalásra a Fehér Házzal annak érdekében, hogy elkerüljenek egy (most már eléggé) valószínű kereskedelmi háborút. Ehelyett az ország abban reménykedik, hogy sikerül szövetségesekre találnia olyan nagyvállalatok és államok között, melyek nagyban támaszkodnak a mexikói üzletre annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak Trump elnökre: ne tegyen ilyen drasztikus lépéseket.

Kedden Luis Videgaray mexikói külügyminiszter azt mondta, országa csak akkor marad a NAFTA tagja, ha az nemzetét szolgálja, továbbá elutasította bármiféle tarifák vagy kvóták esetleges bevezetését. Az országok még nem kezdték el a hivatalos tárgyalásokat az egyezmény kapcsán.

„A NAFTA-nak hála, például Mexikó és Michigan egy dinamikus kereskedelmi kapcsolatot építettek ki” – jelezte a gazdasági minisztérium, kiemelve, hogy az elmúlt évben a több mint 12 milliárd dolláros exporttal Mexikó volt Michigan második legnagyobb kereskedelmi partnere.

A két ország között folyamatosan éleződik az ellentét, mióta Trumpot beiktatták.

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter és Rex Tillerson külügyminiszter múlt héten Mexikóvárosban jártak, ahol mindketten finomítani próbálták az elnök NAFTA-val, a határfallal és a mexikói bevándorlókkal kapcsolatos fenyegetéseit. Kelly például kénytelen volt tisztázni, hogy az USA nem fogja tömegesen deportálni az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlókat, és nem alkalmaznak katonai erőt sem a kitoloncolásuk során.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »