A kurd-arab erők elkerülnék az összecsapást Törökországgal

A Szíriában az Egyesült Államok szövetségeseként a szélsőségesek ellen harcoló vegyes kurd-arab erők bejelentették csütörtökön, hogy hajlandóak falvakat átengedni a kormánynak, hogy elkerüljék az összecsapást Törökországgal.

Az észak-szíriai Manbídzs város környékéről van szó. A településeket a határőrség vehetné át a következő napokban. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg a kurd-arab erőket, ha nem vonulnak ki onnan. A távozásról orosz közvetítéssel született megállapodás. A hírt Manbídzs katonai tanácsa jelentette be.

Ez lenne az első alkalom, hogy az amerikaiak szövetségesei beleegyeznek a visszavonulásba az Aszad-rendszertől elfoglalt területről.

A közlemény szerint a cél egyfajta elválasztó övezet létrehozása Manbídzstól nyugatra a török erők és a kurdok között. Törökország azt követeli, hogy a kurdok vonuljanak vissza a Manbídzstól keletre folyó Eufrátesz mögé, amit azonban ők nem akarnak, de az összecsapást sem szívesen kockáztatnák meg a török hadsereggel vagy helyi fegyveres szövetségeseivel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden közölte, hogy észak-szíriai Báb város felszabadítása után a török hadművelet következő állomása a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellenőrzése alatt álló Manbídzs lesz, és a fenyegetést csütörtökön Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is megismételte. Törökország a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát terrorista szervezetnek tartja.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »