Szerb elnökválasztás: valószínűleg nem lesz második forduló

Április másodikára írta ki a szerb elnökválasztást Maja Gojkovic házelnök csütörtökön Belgrádban. A választás legnagyobb esélyese Aleksandar Vucic miniszterelnök.

A parlament elnöke kérte az állampolgárokat, hogy menjenek el voksolni, a kampány során pedig fordítsanak figyelmet a jelöltek programjára, és annak megfontolása után döntsenek. „Azt kívánom az állampolgároknak, hogy válasszák a legjobb jelöltet, aki komolyan és felelősen együttműködik majd a szerb kormánnyal, és vele együtt az ország politikai és gazdaság stabilitásért, a szabadságért, a függetlenségért és az egységért fog küzdeni” – hangsúlyozta.

Tomislav Nikolic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. Az elnökválasztásról szóló törvény értelmében a voksolást a megbízatás lejárta előtt legalább 90 nappal ki kell írni, a kiírástól számítva pedig legalább 30, de legfeljebb 60 napon belül meg kell tartani. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

Maja Gojkovic házelnök azt is bejelentette, hogy az elnökválasztási kampány ideje alatt nem ülésezik a parlament, mert nem szeretné, ha a törvényhozás üléseit kampányolásra használnák a pártok. Döntését az ellenzék élesen bírálta, egyebek között rámutatott, hogy a parlament munkájának és az államfőválasztásnak nem kellene összefüggenie, a házelnök döntése pedig szerintük kizárólag a kormánykoalíció érdekeit szolgálja, és el akarja hallgattatni az ellenzéki hangokat.

Annak ellenére, hogy a választást csak csütörtökön írták ki, már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Aleksandar Vucic jelenlegi kormányfő mellett Sasa Jankovic volt ombudsman, Vuk Jeremic korábbi külügyminiszter, Dusan Janjic politikai elemző, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt vezetője, Vojislav Seselj, valamint Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője is indulni kíván. A várakozások szerint április 2-án legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató felmérése szerint feltehetően nem lesz második forduló, ugyanis Aleksandar Vucic támogatottsága 53,3 százalékos. Az ellenzéki jelöltek közül a legtöbb szavazatra a Sasa Jankovic számíthat, rá a kutatás szerint az állampolgárok 13,9 százaléka voksolna, míg Vuk Jeremic a szavazatok 13,3 százalékát szerezheti meg.

Kapcsolódó cikkünk: Az osztrák kancellár a migránskérdésről tárgyalt Szerbiában

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »