Az oroszok és a kirgizek szorosabbra fűzik együttműködésüket

Bővíti védelmi és haditechnikai együttműködését Kirgizisztán és Oroszország – jelentette be Almazbek Atambajev kirgiz államfő és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin közös keddi közleményükben Biskekben.

A kirgiz elnök hivatala szerint a biskeki látogatáson tartózkodó Putyin és vendéglátója, Atambajev egy sor együttműködési megállapodást írt alá, többek között a védelmi területen fenntartott kapcsolatok elmélyítéséről. A két vezető közleményéből kiderül, hogy a védelmi megállapodásnál figyelembe vették a regionális és globális biztonság érdekeit, illetve „a stratégiai partnerség fontosságát”.

A közlemény szerint a két államfő megerősítette az országaik közötti együttműködés további kiszélesítésének és elmélyítésének fontosságát a terrorizmussal, a szélsőségekkel és a különböző nemzetközi bűnszervezetekkel szemben. Megemlítették a dokumentumban a korrupció, a kábítószer- és fegyverkereskedelem elleni harcot, a közös fellépést a kulturális értékek ellen elkövetett bűncselekményekkel szemben, valamint az olyan közös tevékenységeket, amelyek a két ország információs biztonságát szolgálják.

A két vezető emellett a kirgiz-orosz kapcsolatok széles köréről tárgyalt, köztük gazdasági és kereskedelmi kérdésekről, különös tekintettel az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unióban folytatott együttműködésre.

Kirgizisztán területén egy 2012-ben megkötött és idén januárban hatályba lépett megállapodás értelmében Oroszország katonai támaszpontot tart fenn, amelyért Moszkva évente 4,5 millió dollár (1,3 milliárd forint) bérleti díjat fizet Biskeknek. Az egyezmény 15 évre szól, és 5 évente automatikusan megújul, amennyiben a felek nem kívánják megszüntetni.

Putyin biskeki látogatásán leszögezte: Oroszország a kirgiz kormány kérésére kész bezárni a támaszpontot vagy ellenkezőleg, megerősíteni katonai jelenlétét. Az orosz elnök elmondta: Moszkvának semmilyen szüksége sincs arra, hogy katonai kontingenst tartson Kirgizisztánban, arra Biskeknek van szüksége saját biztonsága érdekében, amíg fokozatosan megerősíti és korszerűsíti saját fegyveres erőit.

Kirgizisztán az utolsó állomása Vlagyimir Putyin három közép-ázsiai országot érintő körútjának. Az orosz elnök hétfőn és kedden Kazahsztánban és Tádzsikisztánban tett látogatást.

Forrás: MTI/TASZSZ/Hszinhua

Friss hírek